Mesaje-cheie pentru părinți și îngrijitori

  • În perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova va desfășura Recensământul populației și locuințelor.
  • Recensământul este un proces de colectare de informații statistice la scară națională largă, realizată o dată la 10 ani. Ultimul recensământ a avut loc în 2014. Următorul este programat pentru anul acesta și va fi desfășurat în perioada 8 aprilie – 7 iulie.
  • Scopul său este de a colecta informații despre populația țării, împreună cu alte caracteristici demografice, etno-culturale și socioeconomice ale populației, condițiile economice și de trai.
  • Informațiile colectate prin recensământ permit autorităților publice centrale și locale să ia decizii bazate pe dovezi (date) privind politicile publice naționale și locale, inclusiv alocarea bugetelor de stat pentru dezvoltarea socială și economică.
  • Informațiile personale colectate în timpul recensământului sunt protejate prin lege și confidențiale. Datele furnizate de respondenți vor fi utilizate doar sub formă generalizată în scopuri statistice. BNS urmează cele mai înalte standarde europene de securitate și confidențialitate, fiind certificat privind protecția datelor personale. Datele obținute de la locuitorii țării vor fi anonimizate și/sau criptate, ceea ce face imposibilă dezvăluirea și identificarea de persoane concrete.
  • Cum va fi condus recensământul din 2024? Intervievatori instruiți (recenzori) vor vizita locuințele populației și vor realiza un interviu în persoană cu membrii gospodăriilor. Ei vor folosi dispozitive electronice (tablete) pentru a introduce informațiile. Această metodă de colectare a datelor de Recensământ va permite utilizarea de hărți electronice pentru a stabili amplasarea geografică a locuințelor și a permite ulterior publicarea de date la cel mai jos nivel teritorial.
  • Rezultatele Recensământului reprezintă o oportunitate unică pentru planificarea instituțiilor statului și a întreprinderilor. Astfel recensământul va oferi date detaliate utile pentru determinarea numărului de școli sau grădinițe necesare, bazându-ne pe numărul de copii rezidenți într-o zonă/regiune/localitate specifică. În orașe, datele despre densitatea și mobilitatea populației (migrația internă între localitățile țării) va fi utilă pentru planificarea transportului public. Alte date la nivel teritorial vor informa autoritățile despre numărul de persoane care trăiesc în zone cu risc sporit de dezastre naturale, de exemplu, inundații, alunecări de teren etc.
  • Participarea la Recensământul populației și locuințelor este o datorie/obligație a fiecărui locuitor. și este reglementată de Legea 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor.
  • Vă rugăm să vizitați pagină web oficială a Biroului Național de Statistică statistica.gov.md pentru mai multe informații despre Recensământul din 2024. Informațiile sunt disponibile în limbile română și rusă. Alte materiale de Recensământ sunt la fel disponibile și în alte limbi precum: găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.
  • Vă invităm să participați la recensământul național al populației și locuințelor din 2024. Este de o maximă importanță ca informațiile despre familia dumneavoastră să fie colectate în cadrul recensământului. Asigurați-vă că familia dumneavoastră este inclusă în statisticile naționale. Acesta este dreptul dumneavoastră!