Statisticienii BNS își consolidează capacitățile privind producerea și diseminarea datelor din domeniul statisticii agriculturii conform standardelor europene

În perioada 20-24 noiembrie curent la Biroul Național de Statistică (BNS) s-a desfășurat misiunea experților Institutului Național de Statistică (INS) al României, Dima Ioana și Alexandru Marius Brodeală. Acțiunea a fost realizată în cadrul proiectului TAIEX, finanțat de Uniunea Europeană.

Scopul misiunii experților a fost de a evalua corespunderea domeniului statistica agriculturii cerințelor standardelor Uniunii Europene și de a analiza statisticile produse din domeniul agriculturii de către Biroul Național de Statistică.

În cadrul misiunii specialiștii BNS au prezentat situația curentă privind statistica agriculturii în Republica Moldova. Totodată, au fost purtate discuții privind organizarea recensămintelor agricole și desfășurarea cercetărilor statistice „Producția vegetală la principalele culturi” și „Efectivele de animale și producția animală”.

Ca rezultat al misiunii experții INS au oferit recomandări privind indicatorii colectați în cadrul cercetărilor statistice existente și reproiectarea lor conform regulamentelor europene, ajustarea metodologiilor la standardele Uniunii Europene luând în considerație specificul sectorului agricol în Republica Moldova, elaborarea rapoartelor de calitate etc.

În contextul desfășurării acestei misiuni, conducerea BNS a avut o întrevedere cu reprezentanta  Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ilona Gruenewald și reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Liliana Martin. Discuțiile s-au axat pe rezultatele evaluării sectorului statisticii agriculturii în contextul elaborării proiectului Twinning al Programului UE „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranță alimentară în Republica Moldova”.

Informăm că TAIEX este instrumentul pentru asistență tehnică și schimb de informații din cadrul Comisiei Europene și oferă sprijin pentru armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE, politicile și practicile UE.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER