Procesul de estimare a numărului populației cu reședința obișnuită la nivel teritorial discutat cu comunitatea experților

Procesul de estimare a numărului populației cu reședința obișnuită
 la nivel teritorial discutat cu comunitatea experților

La data de 28 decembrie 2021, Biroul Național de Statistică (BNS) a invitat experții naționali în domeniul demografiei, sociologiei și statisticii din mediul academic și sectorul asociativ, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, furnizori de date și elaboratori de politici în domeniul populației și migrației, la o discuție în format online privind procesul de estimare a numărului populației cu reședința obișnuită1 la nivel teritorial, pentru perioada 2014-2021 (pentru anul 2021 - date provizorii).

În cadrul reuniunii, specialiștii BNS, împreună cu experții UNFPA în demografie și statistică, dr. Eliahu Ben Moshe și Maria Vremiș, au familiarizat participanții cu metodologia de estimare a soldului migrației internaționale la nivel teritorial în baza datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) din Sistemul Informațional Integrat al Poliției de Frontieră (SIIPF) privind traversările frontierei de stat de către persoanele fizice și a soldului migrației interne, în baza datelor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP) din Registrul de Stat al Populației.

Discuțiile au vizat realizarea propriu-zisă a procesului de estimare a migrației interne și internaționale la nivel teritorial și anume provocările, limitările, dar și soluțiile identificate și aplicate în estimarea distribuției teritoriale a numărului populației cu reședință obișnuită, subiecte discutate în prealabil cu reprezentanții ASP, în cadrul ședinței de lucru din 23 decembrie curent.

Expertul UNFPA, Eliahu Ben Moshe, a menționat că, indiferent de limitările și provocările întâmpinate la calculul populației cu reședință obișnuită în profil teritorial, aceste estimări ar fi cele mai relevante date disponibile despre distribuția teritorială a populației rezidente.

Reprezentanții comunității de experți naționali, participați la ședință, au subliniat importanța accesului la date individuale din sursele de bază relevante pentru calcule directe ale indicatorilor statisticii populației, dar și la alte surse de date administrative și registre de stat utile pentru validarea calculelor statistice și asigurarea calității datelor. Totodată, dl Ben Moshe a subliniat necesitatea desfășurării unui nou recensământ al populației, care ar servi drept bază de evaluare a calității datelor din surse administrative ce ar putea fi utilizate pentru scopurile statistice, inclusiv pentru procesul de tranziție la producerea de statistici ale populației, precum și de recensământ în bază de registre, urmând bunele practici ale țărilor europene.

La rândul lor, invitații la eveniment au avut posibilitatea să facă un schimb de opinii cu specialiștii BNS și să reflecte împreună asupra utilizării ulterioare a statisticilor demografice produse în scopul informării societății.

Rezultatele calculelor urmează a fi prezentate publicului la începutul anului 2022 prin organizarea unei serii de activități de diseminare și comunicare, ateliere de lucru și sesiuni explicative cu anumite grupuri de utilizatori în scopul informării publicului despre datele estimate și domeniile de utilizare a acestora.

Activitatea de estimare a numărului populației cu reședință obișnuită în profil teritorial se desfășoară în cadrul proiectului Îmbunătățirea capacității instituționale a Biroului Național de Statistică” implementat cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru populație (UNFPA) și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare  (SDC).
 

Note:
1 Reședință obișnuită este definită ca locul în care persoana a trăit preponderent în ultimele 12 luni indiferent de absențele temporare (în scopul recreării, vacanței, vizitelor la rude şi prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.).

Experti_naționali_28.12.21_2.png
 
Experti_naționali_28.12.21_3.png
 
  Experti_naționali_28.12.21_1.png

Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER