Programul de lucrări statistice pentru anul 2023 a fost aprobat de Guvern

În ședința de astăzi, 28 decembrie 2022, executivul a aprobat Programul de lucrări statistice (PLS) pentru anul 2023, instrumentul de bază prin care Biroul Național de Statistică (BNS) în calitatea sa de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale realizează producerea și diseminarea informației statistice oficiale în vederea asigurării utilizatorilor cu informații statistice relevante și fiabile ce țin de mandatul BNS.

PLS cuprinde lista lucrărilor și cercetărilor statistice care urmează a fi realizate de BNS pe parcursul anului viitor, precum și lucrările executate și informațiile elaborate și furnizate de alte autorități și instituții publice în adresa BNS pentru producerea statisticilor, cu indicarea nivelului de dezagregare, sferei de cuprindere, periodicității și termenelor de diseminare a informației.

Comparativ cu programul de anul trecut, PLS 2023 include lucrări noi, precum: 

  1. ancheta de conjunctură, care este destinată evaluării dinamicii indicatorilor economici pe termen scurt și mediu din domeniul industriei prelucrătoare, construcțiilor, comerțului și prestării serviciilor, cercetare care urmează a fi implementată în corespundere cu bunele practici europene; 
  2. elaborarea datelor privind vânzările de mărfuri și servicii, în baza declarațiilor TVA cu periodicitate lunară; 
  3. estimările privind populația cu reședința obișnuită și migrația internă a populației în profil teritorial (plecați, sosiți).

Totodată, în virtutea disponibilității de noi surse de date administrative care permit substituirea cercetărilor statistice și micșorării presiunii informaționale asupra mediului de afaceri, din PLS pentru anul viitor vor fi excluse cercetarea statistică lunară i) SERV TS „Cifra de afaceri în comerț și servicii” și cercetările statistice anuale: ii) „Protecția aerului atmosferic” și iii) „Salubrizarea teritoriilor”.

Notăm că realizarea Programului vizează în linii generale: 

  1. elaborarea și diseminarea informației statistice relevante și autentice în vederea satisfacerii cât mai ample a cerințelor informaționale ale utilizatorilor interni și externi, 
  2. micșorarea sarcinii informaționale asupra respondenților prin revizuirea instrumentelor de colectare a datelor în vederea optimizării acestora și utilizarea de date din surse alternative inclusiv date cu caracter personal; 
  3. producerea indicatorilor noi, ajustați la acquis-ul comunitar în domeniul statisticii; 
  4. asigurarea accesului la informație relevantă, fiabilă, dezagregată și comparabilă la nivel internațional, în special ale Uniunii Europene.

Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER