Republica Moldova a participat la cea de-a 71-a Sesiune plenară a Conferinței Statisticienilor Europeni, organizată de UNECE
În perioada 22-23 iunie curent, la Geneva, a avut loc cea de-a 71-a Sesiune plenară a Conferinței Statisticienilor Europeni (CES), organizată de Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), la care a participat directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara.
La Conferință au fost discutate chestiuni importante ce țin de modernizarea statisticilor oficiale, perspectiva strategică și managerială privind trecerea către tehnologii open-source în producerea și diseminarea statisticilor. Au fost, de asemenea, abordate aspecte ce țin de coordonarea lucrărilor statistice în cadrul UNECE, inclusiv privind: rezultatele recentelor analize aprofundate efectuate de Biroul Conferinței Statisticienilor Europeni, disponibilitatea informației despre grupurile greu accesibile, coeziunea socială, etica datelor ca factor cheie al acceptării sociale a informațiilor statistice, actualitatea, frecvența și granularitatea statisticilor oficiale, alegerea Biroului CES etc.
La întrunire au fost adoptate decizii privind aprobarea rapoartelor, ghidurilor și recomandărilor în domeniul statisticii elaborate sub egida Conferinței, printre care vizând: valorile de bază ale statisticilor oficiale, gestionarea datelor, măsurarea economiei circulare, setul de indicatori principali ce țin de riscul de dezastre.
Discuții extinse la reuniune au fost purtate privind accesul la datele deținute de sectorul privat în scopul producerii statisticilor oficiale, fiind subliniată importanța asigurării accesului efectiv la datele în cauză, aceasta devenind o necesitate stringentă pentru exercitarea cu succes a sarcinilor Instituțiilor Naționale de Statistică (INS) privind producerea de statisticile oficiale de calitate. A fost remarcată experiența Republicii Moldova privind utilizarea surselor de date administrative și private pentru elaborarea de statistici oficiale, în special ce ține de cadrul legal național care recent a fost modificat întru eficientizarea activității statistice și micșoarea sarcinii informaționale asupra respondenților prin substituirea rapoartelor statistice prin surse de date alternative disponibile.
CES a remarcat necesitatea să se ofere condiții legale, tehnice și administrative stabile pentru a asigura utilizarea datelor administrative și private pentru a permite reutilizarea acestora, astfel încât să poată fi generate mai multe informații pentru luarea deciziilor guvernamentale și de afaceri, cu respectarea principiilor etice riguroase în tratarea informațiilor.
În cadrul sesiunii CES, Oleg Cara a avut mai multe întâlniri bilaterale și multilaterale pentru a discuta subiecte privind extinderea colaborării dintre BNS și alte instituții naționale de statistică (INS) și organizații internaționale, inclusiv cu reprezentanții oficiilor naționale de statistică din Albania, Elveția, Estonia, Georgia, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, Diviziunea Statistică a ONU, UNECE, EFTA etc.
Conferința Statisticienilor Europeni, care în prezent întrunește peste 60 de țări, oferă o platformă internațională pentru abordarea problemelor emergente în statistică și elaborarea de recomandări pentru îmbunătățirea statisticilor naționale și asigurarea comparabilității internaționale a acestora. CES este unul dintre cele mai vechi organisme de statistică la nivel regional și global, având rădăcinile în Liga Națiunilor, prima Conferință fiind organizată în anul 1928. De-a lungul anilor, Conferința a jucat un rol semnificativ în promovarea dezvoltării statistice și a comparabilității internaționale.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER