20 octombrie 2020 - Ziua Mondială a Statisticii 20 octombrie 2020 - Ziua Statisticianului în Republica Moldova

Cea de a 3-a Zi Mondială a Statisticii va fi sărbătorită în întreaga lume pe 20 octombrie 2020 cu tema:

Conectăm lumea cu datele în care putem avea încredere

Această temă reflectă importanța încrederii, a datelor oficiale, a inovației și a bunului public în sistemele statistice naționale.

Logo-ul și condițiile de utilizare

De ce sunt importante statisticile oficiale?

Cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, care este marcată la 20 octombrie 2020, utilizatorii de date statistice vorbesc despre importanța statisticilor oficiale. 

Mesajul Secretarului General al ONU, António Guterres cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii 2020

În scrisoarea adresată șefilor de stat din 2 septembrie 2020, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, dl António Guterres, a invitat Guvernele, în calitate de producător principal, utilizator și beneficiar al statisticilor oficiale, să acorde sprijinul deplin acestui an Ziua Mondială a Statisticii. Secretarul general a reamintit despre rezoluția Adunării Generale 69/282, care solicita respectarea Zilei Mondiale a Statisticii în fiecare al 5-lea an.

Secretarul general a subliniat în scrisoarea sa că „sunt necesare date actuale, fiabile, în timp util și de încredere pentru a înțelege lumea în schimbare în care trăim”. El a menționat, de asemenea, că „pandemia Coronavirus fără precedent a sporit importanța datelor și statisticilor și a demonstrat cum conectarea datelor cu informațiile geospațiale ne poate ajuta să urmărim dinamica unei situații globale care se schimbă rapid”. Secretarul general a împărtășit că „la stabilirea acestei respectări, Adunarea (generală) a invitat toate statele membre, sistemul Națiunilor Unite și alte organizații internaționale și regionale, precum și societatea civilă, instituțiile de cercetare, mass-media și toți producătorii și utilizatorii statisticile, să contribuie pentru a evidenția valoarea statisticilor, pentru a face față provocărilor din timpul nostru.” Adunarea Generală este principalul organ deliberativ, de elaborare a politicilor și reprezentativ al Organizației Națiunilor Unite.

În mesajul adresat tuturor șefilor de stat, secretarul general a subliniat că „investiția în date și statistici este singura modalitate prin care vom putea lua deciziile necesare de a răspunde și de a ne recupera de la pandemia COVID-19 și de a continua să îndeplinim Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în 2030.

Textul întreg al mesajului este disponibil aici (versiunea engleză)

Reamintim că, în anul 2010, la data de 20 octombrie toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au celebrat în premieră Ziua Mondială a Statisticii, conform prevederilor Rezoluţiei Asambleei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite A/RES/64/267, adoptată la 03 iunie 2010 în cadrul celei de-a 64-a sesiuni. În același an, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 934 din 8 octombrie 2010 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului”, conform căreia Ziua Profesională a Statisticianului urma a fi celebrată anual, la data de 20 octombrie.

Referințe utile