A fost lansată platforma națională de diseminare a datelor privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030

La data de 3 aprilie, Biroul Național de Statistică a lansat platforma națională de diseminare a datelor privind indicatorii de monitorizare a implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a fi utilizată de publicul larg.

Conform Hotărârii de Guvern nr.953/2022 cu privire la aprobarea cadrului național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, Biroul Național de Statistică este autoritatea care coordonează procesul de producere și diseminare a indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și asigură diseminarea centralizată a datelor privind dinamica indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pe o platformă națională de diseminare.

Platforma conține informații pentru cei 337 de indicatori aprobați prin Hotărârea de Guvern 953/2022. Datele pentru platforma ODD sunt furnizate de peste 40 de autorități centrale și instituții conform responsabilităților din hotărâre. Biroul Național de Statistică produce date pentru circa o treime din toți indicatorii.

 

Platforma ODD a fost dezvoltată în baza soluției open source Open SDG, elaborată de Oficiul de Statistică al Regatului Unit, Guvernul SUA și organizația Center for Open Data Enterprise, și  care este utilizată de peste 20 de țări pentru a disemina indicatorii de monitorizare a ODD. Platforma națională este disponibilă în 2 limbi: română și engleză.

Indicatorii pentru care datele sunt disponibile (peste 70% din toți indicatorii) sunt prezentați sub formă grafică și tabelară, conțin diverse dezagregări și sunt însoțiți de metadate (inclusiv formula de calcul, unitate de măsură, sursa de date, comparabilitatea cu indicatorul global etc.).

Platforma ODD poate fi accesată la linkul https://statisticamd.github.io/sdg-site-moldova/ro/ sau pe pagina Biroului Național de statistică www.statistica.gov.md, rubrica Obiectivele de dezvoltare Durabilă https://statistica.gov.md/ro/obiectivele-de-dezvoltare-durabila-183.html

Platforma națională de diseminare a datelor privind indicatorii ODD a fost prezentată în cadrul unui eveniment dedicat planificării activităților de implementare a Agendei 2030 în Republica Moldova, organizat de Cancelaria de Stat, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică și UN Women, pe data 3 aprilie curent.

„Prin colaborare și angajament comun, ne propunem să accelerăm progresul în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și să asigurăm un viitor mai bun și mai sustenabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Evenimentul de astăzi constituie o oportunitate favorabilă pentru discuții deschise și constructive, orientate atât spre analiza complexă a provocărilor în procesul de implementare a ODD, cât și spre identificarea soluțiilor pentru depășirea acestora”, a menționat secretarul general adjunct al Guvernului, Lilia Dabija.

În cadrul evenimentului de lansare, Aurelia Spătaru, directoare generală adjunctă a BNS, a vorbit despre procesul de adaptare la nivel național a indicatorilor ODD din lista globală, procesul de revizuire a indicatorilor la contextul național și provocările întâmpinate în asigurarea disponibilității datelor și colaborarea cu instituțiile naționale. De asemenea, Lilia Racu, șefa Direcției diseminare și comunicare, a prezentat acțiunile care urmează a fi realizate în anul 2024 precum: actualizarea platformei cu datele și metadatele colectate, validarea datelor și metadatelor de la toate instituțiile vizate, consolidarea relațiilor de cooperare cu producătorii de date. Pentru autoritățile publice responsabile de furnizarea de date pentru indicatorii ODD au fost făcute recomandări în vederea planificării acțiunilor de producere a indicatorilor care lipsesc sau sunt parțial disponibili, cu solicitarea suportului și asistenței tehnice din partea Agențiilor ONU custodiene responsabile pentru definirea metodologică a indicatorilor ODD la nivel global.

La eveniment au participat circa 40 reprezentanți ai autorităților publice centrale și altor instituții, și au fost prezentate, de asemenea, concluziile privind procesul de elaborare a Raportului de progres privind implementarea Agendei 2030 în anul 2023 și rezultatele evaluării indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Raportul de evaluare a indicatorilor ODD și proiectul foii de parcurs cu acțiuni necesare vizând producerea indicatorilor de monitorizare a ODD care lipsesc sau sunt parțial disponibili (inclusiv dezagregări lipsă), sau cei care necesită ajustări, au fost elaborate cu suportul Entității Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor (UN Women) și al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), de către Maria Vremiș, consultantă pentru realizarea evaluării cadrului național de indicatori ODD, și Viorica Toartă, expertă independentă în politici sociale, monitorizare și evaluare.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) sunt un apel universal la acțiune pentru a  pune capăt sărăciei, a proteja planeta, a îmbunătăți viețile și perspectivele tuturor, pretutindeni. Cele 17 Obiective au fost adoptate de toate statele membre ale ONU în 2015, ca parte a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER