Biroul Național de Statistică a reprezentat Republica Moldova la cea de-a 13-a Reuniune a Grupului de Experți și Inter-Agenții privind indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
Directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică (BNS), Aurelia Spătaru, a participat la cea de-a 13-a Reuniune a Grupului de Experți și Inter-Agenții privind indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (GEIA-ODD), care s-a desfășurat în Bangkok, Thailanda, în perioada 7-9 noiembrie 2022. Evenimentul a fost organizat de către Divizia de Statistică a Națiunilor Unite (UNSD) și găzduit de Comisia Economică și Socială a Națiunilor Unite pentru Asia și Pacific.
În prima parte a evenimentului, pe 7 noiembrie, și anume la ședința anuală a membrilor Grupului de Experți, au fost trecute în revistă rezultatele obținute în cadrul grupurilor tehnice cu privire la asistența acordată țărilor (prin elaborare de ghiduri) în aplicarea informației geografice și a standardului de diseminare SDMX pentru schimbul de date pentru indicatori ODD, precum și îmbunătățirile la setului global de indicatori ODD acceptate în anul curent de către membrii GEIA-ODD. De asemenea, membrii grupului au examinat disponibilitatea datelor pentru indicatorii ODD (în baza grupării pe categorii de indicatori – tiers) și au agreat criteriile și procedurile de actualizare comprehensivă (comprehensive review) a setului global de indicatori ODD și metadatelor acestora, planificată în 2025, și au aprobat planul de acțiuni al Grupului pentru anul viitor. Raportul anual cu rezultatele principale ale GEIA-ODD urmează a fi elaborat și prezentat spre examinare în cadrul celei de-a 54-a Comisie a Națiunilor Unite pentru Statistică din martie 2023.
La sesiunile plenare, organizate pe 8-9 noiembrie în cadrul celei de-a 13-a Reuniuni GEIA-ODD, la care s-au alăturat și reprezentanți ai agențiilor ONU, cu responsabilități de custodie asupra indicatorilor ODD din domeniile de competență, precum și alte organizații internaționale implicați în implementarea ODD, reprezentanții UNSD au informat participanții despre rezultatele evaluărilor naționale voluntare prezentate de țările membre ale ONU la Forumul politic la nivel înalt din iulie curent, despre planul de acțiuni pentru pregătirea Forumului mondial de date al ONU din 2023 (UN World Data Forum 2023), despre actualizările efectuate pe pagina web a Bazei globale de date pentru indicatorii ODD. La rândul lor, reprezentanții agențiilor ONU participante la reuniune, au făcut schimb de informații despre inițiative inovative și cele mai bune practici în materie de date pentru monitorizarea și raportarea ODD.
În cadrul panelurilor de discuții, Aurelia Spătaru, director general adjunct al BNS, a relatat despre nivelul de adaptare la nivel național a indicatorilor ODD-urilor și provocările întâmpinate în asigurarea disponibilității datelor, colaborarea cu instituțiile naționale în implementarea cercetărilor statistice, experiența de cooperare cu agențiile ONU la raportarea indicatorilor ODD la nivel internațional. În context este de remarcat că Organizația Națiunilor Unite, împreună cu alți parteneri precum Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au fost alături de Republica Moldova în procesul de naționalizare a Agendei 2030 și au susținut revizuirea indicatorilor de dezvoltare durabilă pentru a asigura comparabilitatea internațională a datelor.
Menționăm că, în scopul monitorizării ODD a Agendei 2030 la nivel global a fost aprobat un set de indicatori în număr de 241, conform cărora va fi evaluată fiecare țară la nivel regional și global. Setul de indicatori ODD a fost elaborat de către Grupului de Experți și Inter-Agenții privind indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (GEIA-ODD), creat de către Comitetul pentru Statistică a ONU (sesiunea 46) și care include 50 reprezentanți ai țărilor membre a ONU, precum și observatori din cadrul organizațiilor internaționale. Republica Moldova, prin intermediul Biroului Național de Statistică, este membră a Grupului de Experți și Inter-Agenții privind indicatorii ODD din iunie 2021 și reprezintă Europa de Est în cadrul acestui grup, alături de Ungaria.
Informăm că, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate. Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Mai multe informații despre ODD vedeți aici.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER