Biroul Național de Statistică desfășoară a treia rundă de instruiri pentru personalul temporar de recensământ – recenzorii

În perioada 25-30 martie Biroul Național de Statistică desfășoară a treia rundă de instruiri pentru circa 4000 de recenzori, care vor colecta date în teren despre populație și locuințe în cadrul Recensământului populației și locuințelor din anul curent.

Instruirile au loc în două serii a câte 3 zile: prima grupă de candidați la funcția de recenzori participă la instruiri în perioada 25-27 martie și a doua grupă – în perioada 28-30 martie.

Runda de instruiri are în calitate de formatori pe șefii și responsabilii din cadrul Subdiviziunilor Teritoriale pentru Statistică (STS), specialiști în logistică și în domeniul IT.

În prima zi a instruirilor recenzorii au fost familiarizați cu principalele aspecte ale Recensământului populației și locuințelor, precum noțiuni generale, sfera de cuprindere, cazurile speciale de recenzare și etapele desfășurării Recensământului. Formatorii au explicat noțiunile de bază precum clădire, locuință, gospodărie, reședință obișnuită și au prezentat conținutul chestionarelor de recensământ.

De asemenea, participanții la instruiri au fost informați cu sarcinile recenzorilor, recomandările de conduită pe perioada colectării datelor în teren, cerințele față de asigurarea confidențialității și protecției datelor cu caracter personal, măsurile de securitate a muncii, completarea registrelor, instrucțiunile privind răspunderea materială, cu aspecte legate de comunicarea cu populația, etc.

În cea de-a doua zi a instruirii participanții au avut mai multe exerciții practice ce țin de aplicației de colectare a datelor și de actualizare a hărților digitale.

În cea de-a treia zi a instruirii este testată procedura de completare a chestionarelor cu date despre clădire și locuință, gospodărie și membrii acesteia, precum și cu caracteristicile demografice și migraționale ale populației, caracteristicile economice, caracteristicile etnoculturale și educaționale, utilizând clasificatoarele disponibile în chestionare privind apartenența etnică și religioasă, limbă și cetățenie.

La finalul instruirilor personalul eligibil va fi selectat în baza unei evaluări privind testarea nivelului de cunoaștere a metodologiei recensământului, modului de utilizare a tabletei și aplicației de colectare a datelor, conținutului chestionarelor electronice, capacitatea de a înțelege erorile apărute în timpul îndeplinirii chestionarelor, precum și abilitatea de corecție a acestora.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER