Biroul Național de Statistică și UNICEF Moldova au semnat un Plan de lucru

În contextul Programului de cooperare dintre Republica Moldova și UNICEF Moldova 2023-2027, astăzi, 7 iulie curent, Biroul Național de Statistică (BNS) și UNICEF Moldova au semnat un Plan de lucru pentru anii 2023-2024.

Documentul a fost semnat de către directorul general al BNS, Oleg Cara, și reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

Activitățile propuse vizează implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2022-2030 și a Planului de Acțiuni 2023-2026, mai cu seamă ceea ce privește îmbunătățirea și dezvoltarea statisticilor oficiale privind educația si protecția copiilor inclusiv a celor bazate pe surse de date administrative, pentru a răspunde la necesitățile de date pentru fundamentarea și monitorizarea politicilor naționale și sectoriale, precum și raportarea despre situația copiilor în Republica Moldova, în particular implementarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030. Unul din rezultatele scontate prevede ca BNS și alți producători de date să-și dezvoltare capacitățile de producere și diseminare a statisticilor relevante și oportune în conformitate cu standardele și metodologiile internaționale, iar diferite autorități și instituții de la toate nivelurile, societatea civilă și alte categorii de utilizatori de date să aibă capacități sporite de partajare și utilizare eficientă a datelor dezagregate în conformitate cu prioritățile naționale.

În cadrul planului de lucru UNICEF va oferi un sprijin Biroului Național de Statistică și partenerilor săi în vederea consolidării producerii de date și utilizării acestora la elaborarea de politici bazate pe dovezi și a îmbunătățirii monitorizării nevoilor copiilor. Programul este concentrat în special pe disponibilitatea și diseminarea în timp util a principalelor statistici oficiale privind copiii din Moldova.

De asemenea, se va asigura participarea Republicii Moldova (a producătorilor de date și elaboratorilor de politici) la programul regional de cercetare UNICEF ECA (Europa și Asia Centrală), axat pe monitorizarea situației copiilor TransMonEE (Monitorizarea transformatoare pentru o mai bună echitate), care vizează sporirea disponibilității datelor dezagregate la nivel național și regional.

Totodată, activitățile planificate vor contribui la sprijinul comun al ONU pentru recensământul populației și al locuințelor, monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum și îmbunătățirea colectării si diseminării datelor în domeniul statisticii sociale și nivelului de trai.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER