BNS desfășoară instruiri privind testarea metodelor moderne de colectare a datelor pentru intervievatorii și controlorii încadrați în Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice

Mai mulți specialiști, operatori de interviu și controlori din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), participă în perioada 26-28 octombrie curent la un seminar de instruire, unde testează aplicația Survey Solutions, dezvoltată de către Banca Mondială, pentru colectarea de date în cadrul Cercetării Gospodăriilor Casnice (CBGC) prin interviuri cu utilizarea dispozitivelor electronice (eng.: Computer-assisted Personal Interviewing – CAPI. Aplicația program de testare a metodei CAPI pentru CBGC a fost realizată cu suportul expertului din partea Băncii Mondiale, Klaus Blass.

În deschiderea seminarului de instruire, directorul general adjunct al BNS, Aurelia Spătaru, a venit cu un cuvânt de salut, subliniind rolul hotărâtor al activității în teren și abilităților operatorului de interviu în asigurarea calității informațiilor colectate de la gospodăriile casnice și a remarcat digitalizarea procesului de colectare a datelor va susține BNS în sarcina sa principală de a produce informație fiabilă și obiectivă privind situația economico-socială în Republica Moldova”. 

După finalizarea seminarului de instruire, în luna noiembrie curent, specialiștii instruiți vor purcede la colectarea, cu ajutorul tabletelor, a datelor pentru CBGC în mai multe localități din 4 regiuni ale țării.

Informăm că, dispozitivele electronice mobile au fost donate de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Menționăm că, Survey Solutions este o aplicație complexă și performantă utilizată pe larg de oficiile de statistică din alte țări pentru a spori eficiența și acuratețea datelor. În prezent, BNS utilizează cu succes metoda CAPI în colectarea datelor privind prețurile de consum, precum și în procesul de actualizare a hărților digitale (listing) ale locuințelor și clădirilor. O altă aplicație program, CS Pro, este în proces de testare în vederea colectării datelor în cadrul cercetării statistice Ancheta Forței de Muncă (AFM) – activitate implementată cu suportul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (ParStat).


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER