BNS prezintă rezultatele estimărilor privind numărul populației cu reședință obișnuită în profil teritorial (sate/comune, orașe/municipii)
Biroul Național de Statistică (BNS), cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova (SDC), a elaborat și publicat pe pagina web a BNS www.statistica.gov.md, rubrica Statistici pe domenii / Populația și procesele demografice / Populația / Tabele Excel - calculele estimative privind numărul populației cu reședință obișnuită (PRO) la nivel de unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi(sat/comună, oraș/municipiu), conform stării la 1 ianuarie 2023. Datele privind PRO la același nivel teritorial au fost calculate de asemenea în retrospectivă, începând cu anul 2014.
Aceste date sunt oportune și relevante pentru elaborarea politicilor în domeniul demografic, social, economic și de mediu, pentru luarea deciziilor bazate pe dovezi de către autoritățile publice centrale și locale, fiind destinate de asemenea mediului de afaceri, mediului academic și altor instituții și organizații neguvernamentale, precum și altor utilizatori. Numărul și structura populației fac parte din cele mai importante statistici, acestea fiind utilizate în diverse scopuri, servind și bază pentru producerea altor indicatori statistici (în special celor raportați la numărul populației) din diverse domenii de interes pentru comunități și societate în ansamblu.
De menționat că, estimarea numărului populației Republicii Moldova la nivel de sat/comună, oraș/municipiu a fost posibilă grație colaborării cu instituțiile naționale, și anume cu Agenția Servicii Publice și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care au furnizat date cu privire la evenimentele demografice și migrația internațională din registrele și sistemele informaționale deținute de acestea. În această activitate BNS s-a condus de recomandările internaționale, în special ale Uniunii Europene, fiind susținut în acest exercițiu de experți internaționali și naționali, care au adus un aport important la obținerea acestor rezultate.
Informăm că, la calcularea PRO este utilizată definiția internațională de reședință obișnuită, ca locul în care persoana a trăit (sau și-a petrecut în mod obișnuit perioada zilnică de odihnă) preponderent în ultimele 12 luni, indiferent de absențele temporare (în scopul recreerii, vacanței, vizitelor la rude și prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.). Astfel, numărul populației cu reședință obișnuită reprezintă numărul estimativ al populației rezidente (de facto) aflată pe teritoriul țării, la momentul de referință (la 1 ianuarie a fiecărui an).
Luând în considerare limitările surselor de date administrative (SDA) disponibile, au fost aplicate o serie de ajustări, de exemplu, la estimarea la nivel de comune a migrației internaționale (precum imputarea localității de reședință pe imigranți și emigranți - pentru copii până la vârsta de 15 ani etc.) și a migrației interne (cu imputarea numărului de copii plecați/sosiți în baza ratelor specifice de fertilitate a femeilor migrante). Mai multe detalii de ordin metodologic privind calcularea PRO, inclusiv limitările SDA sunt reflectate în Metodologia privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova (e.g. cap. X și XVI).
Notăm că, BNS elaborează datele privind numărul populației cu reședință obișnuită (PRO) pe total țară, precum și pe sexe, medii de reședință, grupuri de vârstă (cu excepția teritoriului din partea stângă a râului Nistru și mun. Bender), începând cu anul 2019. Datele PRO se elaborează anual și sunt disponibile începând cu anul 2014. În anul 2022, suplimentar la datele pe total țară, BNS a elaborat datele privind PRO în profil pe regiuni de dezvoltare și pe raioane.
Conform datelor provizorii, numărul populației cu reședința obișnuită la 1 ianuarie 2023 a constituit 2512,8 mii persoane. Mai multe date statistice privind numărul populației cu reședința obișnuită, inclusiv cu dezagregare pe raioane, sunt disponibile în comunicatul Numărul populației cu reședință obișnuită, pe sexe și grupe de vârstă, în profil teritorial la 1 ianuarie 2023 și în Banca de date statistice la rubrica Populația si procesele demografice / Numărul populației / Numărul populației cu reședință obișnuită.
Remarcăm că, activitatea de estimare a numărului populației cu reședință obișnuită în profil teritorial a fost desfășurată în cadrul proiectului “Îmbunătățirea capacității instituționale ale Biroului Național de Statistică” finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER