Briefing de presă susținut de Oleg Cara, directorul general al BNS, în contextul Recensământului populației și locuințelor 2024

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a susținut astăzi, 12 aprilie, un briefing de presă cu privire la desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024.

În cadrul briefingului Oleg Cara a mulțumit organelor mass-media pentru suportul acordat în informarea populației despre recensământ și promovarea acestui exercițiu de importanță națională.

Oleg Cara a informat că, la finele zilei de ieri, 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și circa 127 de mii de persoane, menționând că numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită. De asemenea, a ținut să menționeze că populația este în mare parte receptivă, acest lucru fiind încurajator.

Totodată, Oleg Cara a vorbit despre unele aspecte privind procesul de recenzare. În context, directorul general al BNS s-a referit și la provocările ce țin de: actualizarea listei clădirilor și locuințelor, refuzul unor recenzori de a-și continua activitatea în teren etc. Pentru a asigura calitatea recenzării, Oleg Cara a făcut apel către populație de a clarifica întrebările existente sau a comunica abaterile constatate la Linia verde 0800 800 24 sau la adresa electronică moldstat@statistica.gov.md.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost un alt subiect abordat în cadrul briefingului de presă. În context Oleg Cara venit cu mai multe precizări, declarând că chestionarele au fost elaborate în conformitate cu prevederile art. 11 al Legii 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, urmând și recomandările internaționale. De asemenea, au fost luate în considerare și chestionarele de recensământ din anii 2004 și 2014, pentru asigurarea comparabilității datelor cu recensămintele precedente, precum și propunerile adresate în cadrul meselor rotunde, ședințelor bilaterale cu reprezentanții societății civile, precum asociații etnoculturale, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, organizațiile care activează în domeniul apărării drepturilor omului etc.

Amintim că, răspunsuri la întrebări frecvente apărute în mediul online au fost publicate pe site-ul BNS la adresa https://statistica.gov.md/ro/raspunsuri-la-intrebarile-frecvente-aparute-in-mediul-online-privind-12_61130.html

La finalul briefingului Oleg Cara a adus un mesaj de mulțumire recenzorilor, personalului de recensământ pentru activitatea lor în teren. Totodată, directorul general al BNS a îndemnat populația să se informeze din surse oficiale și sigure, în special site-ul oficial al Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md pentru a fi corect informați, și să participe la Recensământ, oferind răspunsuri complete și corecte.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER