Cadrul național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, aprobat de Guvern
În cadrul ședinței Guvernului din 28 decembrie, a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind cadrul național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 (Agenda 2030), care reprezintă fundamentul informațional pentru asigurarea raportării progreselor Republicii Moldova în implementarea acestei agende la nivel internațional. Documentul a fost elaborat de către Biroul Național de Statistică (BNS) și Cancelaria de Stat cu susținerea proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei.
Potrivit documentului, BNS este autoritatea care va coordona procesul de producere și diseminare a indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. BNS va asigura sistematizarea datelor recepționate de la autoritățile deținătoare de date și le va publica pe o platformă de diseminare a datelor, în vederea asigurării accesului deschis la date a factorilor de decizie, autorităților publice, societății civile, sectorului privat, precum și organismelor internaționale. De asemenea, BNS, în comun cu Cancelaria de Stat, vor elabora instrucțiunile privind mecanismul, cerințele și termenele specifice de prezentare și diseminare/publicare a datelor privind indicatorii ODD și a informațiilor despre realizarea obiectivelor și țintelor de dezvoltare durabilă.
Cadrul național de monitorizare definește responsabilitățile autorităților publice elaboratoare de politici în ce privește punerea în aplicare a Agendei 2030, mecanismul de coordonare și cadrul de raportare a progreselor, la nivel de politici și prin prisma dinamicii în datele statistice, asigură instituționalizarea țintelor de dezvoltare durabilă și a indicatorilor de monitorizare a acestora. De asemenea, stabilește termenele de raportare de către elaboratorii de politici către Cancelaria de Stat, precum și de către deținătorii și producătorii de date către BNS, dar și activitățile imediate necesare pentru implementarea hotărârii, după aprobarea acesteia.
Totodată, reglementările promovate în document vor asigura crearea premiselor necesare pentru accelerarea implementării ODD-urilor, astfel încât evaluările naționale voluntare, care vor fi prezentate în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă al ONU, să constate progrese vizibile și măsurabile în implementarea Agendei 2030.
Informăm că Republica Moldova, alături de alte 192 state membre ale Organizației Națiunilor Unite, a aderat în 2015, la Declarația Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, prin care s-a angajat să pună în aplicare Agenda 2030, ce definește 17 obiective globale cu 169 de ținte asociate care vin să stimuleze acțiunile la nivel global până în anul 2030 în domeniile populației, planetei, prosperității, păcii și parteneriatelor. În acest context, țara noastră și-a mobilizat eforturile în vederea atingerii angajamentelor asumate în toate aceste domenii. Astfel, pe parcursul anilor 2018-2019, BNS în comun cu Cancelaria de Stat și instituțiile producătoare de indicatori indicatorilor de dezvoltare durabilă, au realizat un exercițiu complex de revizuire a acestora din punct de vedere metodologic, al conformității și disponibilității acestora cerințelor stabilite la nivel global.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER