Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor în Republica Moldova în anul 2024, aprobată de executiv

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 28 decembrie, Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor (RPL) în Republica Moldova în anul 2024, elaborată de Biroul Național de Statistică (BNS).

Proiectul Hotărârii vizează implementarea Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor care stabilește cadrul legal pentru organizarea și efectuarea următorului RPL în vederea producerii și diseminării indicatorilor statistici de recensământ, precum și o serie de atribuții care țin de competența Guvernului. Elaborarea documentului este prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.235/2021.

Astfel, principalele prevederi ale proiectului hotărârii Guvernului includ:

  • Componența și regulamentele de activitate ale Comisiei naționale și ale comisiilor teritoriale de recensământ;
  • Lista atribuțiilor și responsabilitățile specifice ale entităților care contribuie la organizarea şi efectuarea RPL în anul 2024;
  • Categoriile de date din surse de date administrative și private ce vor fi prelucrate în scopul pregătirii și efectuării recensământului, formatul și termenele de transmitere a acestora către BNS.

Documentul prevede utilizarea în cadrul următorului RPL a datelor administrative din registrele și sistemele informaționale deținute de persoane juridice de drept public și privat în scopul pregătirii RPL, producerii și analizei datelor de recensământ. Totodată, în proiect se menționează că vor fi utilizate i) noi metode de colectare a datelor precum autorecenzarea prin Internet – CAWI (eng.: Computer-assisted Web Interviewing) și intervievarea de către recenzor cu utilizarea dispozitivului electronic - CAPI (eng.: Computer-assisted Personal Interviewing), ii) a platformei tehnologice guvernamentale comune (MCloud), a resurselor de infrastructură guvernamentală (MSign, MPass, MLog) și a platformei de interoperabilitate MConnect în conformitate cu legislația în vigoare și iii) a tehnologiilor geospațiale la etapa de pregătire a RPL (inclusiv sectorizarea de recensământ) de colectare a datelor și diseminare a rezultatelor.

Informăm că, Legea privind recensământul populației și locuințelor a fost adoptată de către legislativ la data de 28 iulie curent. Legea a fost elaborată de BNS, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), și are drept scop crearea cadrului legal necesar pentru realizarea viitoarelor recensăminte ale populației și locuințelor în Republica Moldova.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER