Recensământul Populației și al Locuințelor 2024: Comisia națională pentru recensământul populației și locuințelor s-a întrunit în ședință de lucru

Acțiunile realizate până în prezent de către Biroul Național de Statistică (BNS), privind organizarea recensământului din 2024, au fost discutate la ședința Comisiei naționale pentru recensământul populației și locuințelor din 28.02.2023, prezidată de secretarul general al Guvernului, Artur Mija. Discuțiile s-au axat pe situația la zi, subiectele și variabilele de recensământ, precum și proiectul Strategiei de comunicare a recensământului din anul viitor.

Totodată, în cadrul ședinței Comisia a examinat metoda planificată de colectare a datelor, cu utilizarea noilor tehnologii. Așadar, la recensământul din 2024 se preconizează utilizarea dispozitivelor electronice, a datelor administrative la diverse etape și a sistemului de informații geografice (GIS) la etapa de pregătire a recensământului.

Printre acțiunile realizate deja de BNS se numără elaborarea cadrului normativ armonizat cu legislația europeană, consolidarea capacităților instituției în domeniul securității informației și protecției datelor cu caracter personal, elaborarea proiectelor chestionarelor, a metodologiei și a viziunii IT pentru colectarea datelor.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija a ținut să reitereze importanța acestui exercițiu de amploare națională, subliniind că Recensământul ne va furniza date utile pentru asigurarea monitorizării și evaluării situației în diverse domenii importante pentru societate. „Prin intermediul acestor date, corecte și fiabile, vom încerca să îmbunătățim viața oamenilor”, a subliniat Artur Mija, mulțumind partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit în acest sens.

Este de menționat că realizarea obiectivelor privind organizarea recensământului este susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC (Swiss Agency for Development and Cooperation SDC) și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Reamintim că, în perioada 22-23 decembrie 2022, BNS a desfășurat consultări publice cu diferite categorii de utilizatori privind subiectele și variabilele pentru recensământul din 2024. În context, notăm că, variabilele de recensământ sunt caracteristici ale unității de recenzare (persoană, gospodărie, locuință sau clădire).


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER