Conducerea Biroului Național de Statistică a avut o întrevedere de curtoazie cu noua reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova

Astăzi, 29 martie curent conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a avut o întrevedere cu Karina Nersesyan, noua reprezentantă rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA Moldova).

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a salutat vizita reprezentantei rezidente UNFPA Moldova, Karina Nersesyan, subliniind că UNFPA este un partener important în vederea modernizării sistemului statistic național la standardele și bunele practici internaționale. Pe această cale, Oleg Cara și-a exprimat înalta apreciere pentru suportul acordat de UNFPA la realizarea obiectivelor trasate.

La rândul ei, Karina Nersesyan și-a exprimat disponibilitatea pentru intensificarea cooperării bilaterale pe domeniul statisticii sociale și demografice. De asemenea, a dat asigurări că UNFPA Moldova va sprijini în continuare Biroul la desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024 și diseminarea datelor de calitate pentru un proces eficient de elaborare a politicilor bazate pe date exacte.

În cadrul întrevederii, părțile au abordat principalele priorități din agenda de activitate a Biroului din anul curent. O prioritate o constituie desfășurarea Recensământului populației și locuințelor (RPL), activitate de anvergură națională care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie a anului curent. În pregătirea și desfășurarea RPL 2024 BNS beneficiază de asistență în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către UNFPA. Grație acestui proiect a fost modernizată infrastructura hardware TIC a BNS pentru facilitarea colectării datelor din teren; au fost dezvoltate programe soft pentru colectarea datelor despre populație și locuințe și monitorizarea activității în teren.

Alte realizări majore obținute în cadrul acestui proiect sunt: testarea și aplicarea noilor metode de colectare a datelor statistice la recensământul de probă realizat în perioada 28 august-10 octombrie 2023; consolidarea capacităților personalului BNS, ale recenzorilor și ale altor categorii de personal implicat în recensământ în ceea ce privește metodele noi de colectare a datelor, utilizarea și corelarea datelor din surse administrative și private cu datele colectate în teren; realizarea și desfășurarea campaniei de sensibilizare a publicului cu privire la importanța recensământului de probă și sporirea implicării populației la RPL 2024.

De asemenea, au fost trecute în revistă cele mai importante realizări obținute în cadrul proiectului implementat de UNFPA Moldova și finanțat de Fondul de parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU, care a avut drept scop trecerea de la un sistem statistic tradițional la un sistem statistic bazat pe registre. În cadrul acestui proiect au fost posibile mai multe realizări precum îmbunătățirea disponibilității și utilizării datelor administrative în scopuri statistice; modernizarea tehnologică a infrastructurii TIC a BNS; consolidarea capacităților statisticienilor privind estimările numărului populației cu reședință obișnuită etc.

Ținem să informăm că, directorul general al BNS, Oleg Cara, a avut o întrevedere cu Florence Bauer, directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, în cadrul conferinței internaționale cu genericul „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente”, desfășurată la Chișinău, organizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în parteneriat cu Cancelaria de Stat și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER