Conducerea BNS a avut o întrevedere cu reprezentanții Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor și Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei

La data de 15 octombrie curent a avut loc o întrevedere a conducerii Biroului Național de Statistică (BNS) cu conducerea și alți reprezentanți ai Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

În cadrul întrevederii au fost abordate diverse aspecte ce țin de colaborarea dintre BNS și organizațiile sindicale din țară.

Oleg Cara, directorul general al BNS, a mulțumit reprezentanților CNSM pentru parteneriatul tradițional stabilit dintre instituții, inclusiv în cadrul realizării Recensământul populație și locuințelor din 2024, precum și a Programului anual de lucrări statistice pentru 2025, proiectul căruia este la etapa de consultări cu instituțiile interesate.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat despre importanța statisticilor oficiale pentru buna informare a membrilor sindicatelor, dar și a întregii societăți. Reprezentanților sindicatelor le-au fost oferite detalii privind elaborarea statisticilor, în special vizând metodologia de elaborare a datelor statistice privind câștigul salarial mediu, inclusiv al personalului din sistemul de învățământ, precum și periodicitatea diseminării datelor, indicatorii și dezagregările disponibile.

Totodată, în discuții a fost abordată chestiunea privind posibilitatea furnizării datelor statistice suplimentare privind câștigul salarial din domeniul educației, care vor permite membrilor sindicatelor să cunoască situația actuală privind salarizarea pe diverse nivele de învățământ și să identifice soluții în vederea sporirii nivelului de remunerare și crearea condițiilor pentru a menține personalul calificat în sistem și a atrage noi profesioniști.

Ținem să menționăm că reprezentantul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc, face parte din Consiliul Național pentru Statistică, organ consultativ în domeniul statisticii creat pe lângă Guvern în scopul dezvoltării strategice și al promovării statisticii oficiale. 

De asemenea, CNSM este furnizor de informații necesare pentru producerea de statistici oficiale, în special ce vizează plățile și înlesnirile primite de populație din bugetul sindical, conform Programului anual de lucrări statistice.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER