Dezvoltarea sistemului statistic național - subiect pe agenda celei de-a 25-a reuniune a Grupului de management pentru cooperarea statistică a Comisiei Europene

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a participat la cea de-a 25‑a reuniune a Grupului de management pentru cooperarea statistică, care este organizată la Luxemburg, în perioada 22-23 martie curent, fiind desfășurată concomitent și în format online.

La eveniment au fost invitați să participe și reprezentanți ai institutelor naționale de statistică din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, țări candidate pentru integrare în Uniunea Europeană.

În comunicarea sa, directorul general al BNS, Oleg Cara, a prezentat informația privind sistemul statistic național (SSN) al Republicii Moldova, necesitățile de dezvoltare și fortificare a sistemului, alinierea la sistemul statistic internațional, în special cel european, precum și prioritățile în dezvoltarea SSN. În context, Oleg Cara a vorbit despre legislația în domeniu și implementarea acesteia la noi în țară, activitățile realizate de țara noastră în vederea alinierii la standardele UE în statistică, practicile noi în activitatea statistică precum calculele experimentale privind vânzările de bunuri și servicii pe baza declarațiilor de TVA implementate în practica statistică în 2023. De asemenea, directorul general al BNS a remarcat asistența tehnică de care a beneficiat Biroul în ultimii ani din partea partenerilor de dezvoltare, care au acordat și acordă în continuare suport extrem de important întru modernizarea sistemului statistic național la standardele și bunele practici internaționale.

Participanții la reuniune și-au manifestat interesul față de experiența în domeniul statistic a țării noastre, în special ajustările recente în legislația statistică întru transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională, situația actuală și perspectivele de accesare a datelor administrative și celor private pentru scopuri statistice, în vederea eficientizării activității statistice, producerea noilor statistici și reducerea sarcinii informaționale asupra respondenților. În cadrul sesiunilor de lucru din prima zi a evenimentului au fost abordate evoluțiile politice recente din țările în procesul de extindere și regiunile de vecinătate ale UE (Politica Europeană de Vecinătate - PEV), fiind prezentată și o imagine de ansamblu asupra programelor de asistență tehnică și cooperare gestionate de Eurostat - Oficiul de Statistică al Uniunii Europene.

În a doua zi a evenimentului vor fi discutate tematici ce vizează provocările la etapa actuală, setarea unor noi priorități în domeniul statistic, dar și valorificarea oportunităților, și anume: cererea de statistici în continuă creștere, evenimente și factori care influențează procesele statistice, cooperarea internațională și asistența tehnică în statistică. Totodată, vor fi prezentate primele rezultate ale sondajului donatorilor pentru țările în curs de extindere, țările PEV și țările din Asia Centrală, precum și actualizările făcute în noul Compendiu de cerințe statistice (ediția 2023).

Informăm că, Grupul de management pentru cooperarea statistică are drept misiune să consilieze Comisia cu privire la aspectele legate de cooperarea statistică, să stabilească o cooperare strânsă între instituțiile de statistică din statele membre, țările candidate, țările potențial candidate, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și Comisie, și să faciliteze schimbul de informații, experiențe, dar și bune practici.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER