Directorul general al BNS a participat la un eveniment organizat în contextul celei de-a 55‑a sesiune a Comisiei de Statistică a Națiunilor Unite

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a participat la un eveniment organizat în contextul celei de-a 55-a sesiuni a Comisiei de Statistică a Națiunilor Unite ce a avut ca tematică producerea statisticilor naționale despre persoanele strămutate forțat, inclusiv persoanele refugiate, apatride, solicitanți de azil și alte persoane care au nevoie de protecție internațională. Evenimentul s-a desfășurat online la data de 13 februarie curent.

În cadrul acestui eveniment directorul general al BNS a împărtășit experiența țării noastre privind includerea variabilelor despre strămutarea forțată în Recensământul populației și locuințelor (RPL) care se va desfășura în Republica Moldova în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024. În context, Oleg Cara a accentuat că includerea acestor variabile în chestionarele de recensământ este importantă pentru a lua decizii bazate pe evidențe și a sprijini politicile de dezvoltare pe termen mediu și lung la nivel de țară. Totodată, a adăugat că BNS a urmat un set de recomandări internaționale în domeniu pentru a îmbunătăți disponibilitatea și calitatea generală a statisticilor privind aceste grupuri specifice ale populației.

La eveniment, Oleg Cara a vorbit și despre inovațiile care au fost introduse atât în modalitatea de realizare a recensământului, cât și în modul de colectare a datelor precum: utilizarea dispozitivelor electronice în cadrul recenzării, sistemelor informaționale geografice (GIS) în etapa de pregătire, colectare și diseminare a datelor; utilizarea datelor administrative și private în faza de pregătire și prelucrare a datelor; includerea unor întrebări de screening legate de activitățile agricole în gospodării, precum și accentul pe protecția datelor cu caracter personal și pe confidențialitatea informației.

Referitor la subiectul privind garantarea securității datelor cu caracter personal, Oleg Cara a ținut să menționeze despre faptul că BNS este certificat în conformitate cu standardele ISO/IEC 27001:2013 privind securitatea informației și ISO/IEC 27701:2019 privind protecția datelor cu caracter personal/confidențiale, ceea ce denotă că în domeniul Producerea statisticilor oficiale” sunt aplicate cele mai bune practici de planificare, instalare, configurare, utilizare, întreținere a sistemelor informaționale, menținere și îmbunătățire a securității informației și asigurare a protecției datelor.

Informăm că, cea de-a 55-a sesiune a Comisiei de Statistică a Națiunilor Unite va avea loc la New York în perioada 27 februarie-1 martie 2024.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER