Directorul general al BNS, dl Oleg Cara, s-a întâlnit cu reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, dna Nigina Abaszada

Directorul general al BNS, dl Oleg Cara, s-a întâlnit cu 
reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, dna Nigina Abaszada

La data de 15 septembrie curent, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), dl Oleg Cara, a avut prima discuție cu conducerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Întâlnirea a oferit părților oportunitatea de a trece în revistă ultimele evoluții ale colaborării bilaterale prin prisma a două proiecte implementate de către BNS cu asistența UNFPA Moldova și suportul financiar al Fondului Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Acestea  au drept scop consolidarea Sistemului Statistic Național prin îmbunătățirea colectării, diseminării și utilizării datelor statistice despre populație și migrație.

„Apreciem înalt colaborarea de lungă durată pe care o avem cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova, precum și suportul tehnic oferit de experții UNFPA. Datele dezagregate la nivel național și subnațional cu privire la populație sunt esențiale pentru producerea statisticilor oficiale, dar și pentru elaborarea politicilor în domeniul socio-demografic și sperăm că această colaborare să aducă și pe viitor rezultate pozitive și durabile“ a menționat Directorul General al BNS.

Reprezentanta rezidentă a UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada, a apreciat înalt parteneriatul cu Biroul Național de Statistică. Dna Abaszada a confirmat că "UNFPA își menține angajamentul de a susține în continuare BNS în atingerea obiectivelor celor 2 proiecte de asistență, în special în revizuirea numărului populației cu reședință obișnuită în profil teritorial și în dezvoltarea sistemului informațional integrat în domeniul populației și migrației".  

Proiectul de asistență Îmbunătățirea disponibilității datelor administrative pentru urmărirea progresului agendei Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea (CIPD) în Republica Moldova în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)” are drept scop crearea sistemului informațional privind statistica populației și migrației, care va integra date din mai multe surse  de date administrative conform  bunelor practici internaționale în statistica oficială, în scopuri statistice și pentru a îmbunătăți disponibilitatea indicatorilor statistici pentru monitorizarea agendei CIPD în cadrul ODD-urilor. Proiectul este implementat de UNFPA Moldova, în parteneriat cu BNS și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și finanțat de către Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU. Fondul de parteneriat pentru dezvoltare India-ONU are drept scop susținerea țărilor în curs de dezvoltare în realizarea Agendei Globale 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Cel de-al 2-lea proiect„Îmbunătățirea capacității instituționale ale Biroului Național de Statistică” își propune să îmbunătățească capacitatea instituțională a BNS în implementarea Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului statistic național 2016-2020  în domeniul statisticii populației și migrației. Primul obiectiv se referă la revizuirea numărului populației la nivel subnațional (pentru fiecare localitate și raion) pe baza noii estimări a populației cu reședință obișnuită  și a fluxurilor migrației internaționale, cu dezagregare în funcție de sex, vârstă și mediul de reședință. Cel de-al doilea obiectiv se referă la consolidarea capacităților instituționale ale BNS în modernizarea tehnică și tehnologică a colectării și prelucrării datelor statistice demografice. Acest proiect va fi implementat în parteneriat cu UNFPA și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Adițional, în cadrul ședinței participanții au discutat aspecte generale despre implementarea acestor proiecte, precum și despre perspectivele de cooperare în contextul pregătirii și desfășurării în 2023 a Recensământului Populației și al Locuințelor (runda mondială 2020).

 

 

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER