Dreptul la replică în cazul articolului diseminat pe portalul Komsomoliskaia pravda

Biroul Național de Statistică (BNS) infirmă informația din articolul „Стараются сохранить хорошую статистику: В Молдове переписчики многие пустые дома, хозяева, которых давно за границей, записывают как дачи”, publicat de Komsomoliskaia pravda și declară cu fermitate că această informație este falsă și are drept scop dezinformarea populației, de a afecta imaginea publică a BNS în societate și, ca efect, de a perturba buna desfășurare a Recensământului populației și locuințelor. În plus, nu a fost solicitată poziția Biroului Național de Statistică (BNS) în calitate de autoritate publică centrală responsabilă de organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor.

Afirmăm cu fermitate că, personalul temporar de recensământ a fost și este instruit de a reflecta în informația colectată în teren situația reală, în corespundere cu manualele și ghidurile de recensământ, elaborate de BNS în corespundere cu normele internaționale. Activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor de către recenzori. Astfel, recenzorii NU au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv cele afirmate în mod fals în articolul prenotat - de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță (locuințe sezoniere).

Reiterăm că, în cadrul Recensământului 2024 recenzorii au misiunea să viziteze fiecare locuință în parte și să indice tipul efectiv de ocupare al acestora conform stării actuale.

În cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate.

Astfel, locuința sezonieră se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor 3 luni de recenzare (8 aprilie - 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană.

Locuința vacantă se va considera orice locuință care nu e locuită permanent de nimeni pe o perioadă continuă mai lungă de o lună (locuințe pustii, abandonate, pentru vânzare, pentru închiriere, locuințe noi etc.).

Suplimentar, Biroul Național de Statistică revendică ca fiind false declarațiile care se referă la prezentarea informațiilor către alte autorități. Acestea nu au substrat factologic credibil și demonstrat, urmărind un scop manipulatoriu, deoarece datele individuale colectate în cadrul recensământului NU au fost și NU pot fi puse la dispoziție nici unei altei autorități sau instituții publice sau private, inclusiv Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, afirmațiile nu prezintă nici o probă care stabilesc cert că există eventuale suspiciuni din partea majorității populației referitor la desfășurarea recensământului.

În acest context, Biroul Național de Statistică îndeamnă reprezentanții mass-media și populația să se informeze bine despre scopul și realizarea lucrărilor de recensământ, inclusiv pe baza informației variate disponibile pe pagina web oficială a BNS www.statistica.gov.md, cu pagină specială dedicată RPL. De asemenea, reprezentanții BNS sunt deschiși de a oferi răspunsuri la întrebări și diverse confuzii tuturor celor interesați, inclusiv reprezentanților mass-media.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER