Experții INS România acordă suport BNS în domeniul conturilor naționale

În perioada 1-3 noiembrie 2023 doi experți,  Adi Eleonor Trifu și Claudiu Adrian Iordache, colaboratori ai Institutului Național de Statistică (INS) al României, au acordat asistență personalului Biroului Național de Statistică (BNS) în implementarea Sistemului European de Conturi (SEC) 2010: conturile anuale și trimestriale ale sectorului instituțional „administrație publică”.

Misiunea experților a avut drept obiectiv consolidarea capacității instituționale ale BNS în producerea datelor privind conturile naționale conform metodologiei SEC-2010, implementarea căreia face parte din cerințele de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul acestei misiuni experții din România au fost informați despre procesul de obținere a statisticilor din sectorul „administrație publică” și despre metodologia de compilare a conturilor macroeconomice nefinanciare pentru sectorul „administrație publică (S13)” aplicată de BNS.

La rândul lor, experții Adi Eleonor Trifu și Claudiu Adrian Iordache, au împărtășit experiența INS privind implementarea SEC 2010 în conturile naționale din România. În context, au prezentat cerințele Uniunii Europene pentru compilarea sectorului instituțional S13, fiind menționate aspecte privind elaborarea și prezentarea datelor bazate pe metoda de angajamente și reclasificarea obligatorie a entităților cu capital majoritar și minoritar de stat în sectorul S13.

În cadrul misiunii de asistență oferită de experți, a fost organizată o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină unde a fost analizată posibilitatea convertirii datelor cash (utilizate în prezent în Republica Moldova) în cele pe baza de angajamente (conform cerințelor SEC) și obținerea informației necesare privind reclasificarea unităților în sectorul S13.

Informăm că, metodologia SEC 2010 este în acord cu normele Sistemului Conturilor Naționale stabilit la nivel mondial (SCN 2008), SEC 2010 servind drept cadru central de referință pentru statisticile sociale și economice ale UE și a statelor membre. Pentru asigurarea comparabilității temporale a datelor, implementarea SEC 2010 presupune de asemenea revizuirea retroactivă a serilor de timp ale conturilor naționale anuale, trimestriale și regionale.

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER