45 studenți ai UTM au fost familiarizați cu statistica prețurilor de consum din Republica Moldova

Pe data de 28 noiembrie curent, statisticienele din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), Diana Bîrsa, director general adjunct și Elizaveta Todică, șef al Direcției statistica prețurilor de consum, au avut o întâlnire cu profesorii și studenții anului II ai Facultății inginerie economică și business din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM).

Întâlnirea a avut drept scop familiarizarea cu reperele teoretice și practice privind modul de calculare a indicelui prețurilor de consum (IPC) în Republica Moldova. În context, Elizaveta Todică a prezentat noțiunile IPC și a ratei inflației, metodologia de calcul a IPC, nomenclatoarele utilizate, selecția punctelor geografice și a bunurilor și serviciilor reprezentative pentru calcularea IPC ș.a.

La rândul său, Diana Bîrsa a vorbit despre activitatea și structura Biroului Național de Statistică și oportunitatea studenților de a desfășura stagiul de practică în cadrul instituției.

Participanții au fost interesați, de asemenea, și de alte aspecte din domeniul statisticii precum desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din anul 2024, inclusiv posibilitatea de angajare în calitate de recenzori pentru colectarea datelor din cadrul Recensământului etc.

În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și despre inițierea relațiilor de cooperare bilaterală între BNS și UTM.

Ținem să menționăm că, BNS organizează periodic întâlniri de familiarizare a studenților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din țară cu scopul studierii mai bune a necesităților informaționale ale mediului academic, precum și promovarea cunoașterii și utilizării statisticilor oficiale pentru buna informare a societății.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER