Întrevederea conducerii BNS și UN Women privind cooperarea în vederea producerii și diseminării datelor statistice de calitate bazate pe gen

La data de 11 iulie curent conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a avut o întrevedere cu reprezentanții Entității Națiunilor Unite pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor (UN Women) în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de cooperare în vederea îmbunătățirii producerii datelor statistice bazate pe gen.

Oleg Cara, directorul general al BNS, și-a exprimat gratitudinea pentru suportul tehnic continuu acordat de UN Women în cadrul Proiectului Comun ONU, exprimându-și încrederea că acest parteneriat va rezulta și în continuare cu realizări importante.

La rândul ei, Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a felicitat BNS pentru desfășurarea cu succes a Recensământului populației și locuințelor. De asemenea, a reiterat suportul organizației pe care o conduce, subliniind importanța datelor statistice de înaltă calitate dezagregate pe sexe, ce asigură decizii eficiente bazate pe dovezi întru dezvoltarea durabilă și crearea unei societăți incluzive.

BNS și UN Women și-au asumat angajamentul de colaborare în vederea realizării obiectivelor comune specificate în Strategia de dezvoltare a sistemului statistic național (SSN) pentru 2023-2030, Planul de Acțiuni aferent pentru 2023-2026 și în Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru 2023-2027.

În particular, reprezentanta UN Women a declarat că organizația pe care o conduce va susține consolidarea capacităților naționale ale BNS și ale altor utilizatori de date privind colectarea, producerea și utilizarea datelor statistice dezagregate pe sexe și va oferi consiliere în transpunerea normelor și standardelor globale referitoare la date în cadrele naționale, prin sprijinirea elaborării de date dezagregate pe sexe pentru ODD și diseminarea acestora prin intermediul platformei „Gender Pulse” www.genderpulse.md a BNS.

De asemenea, UN Women va oferi suport Biroului la elaborarea metodologiei și instrumentarului pentru cercetarea statistică ,,Utilizarea timpului” ca modul ad-hoc la Ancheta Forței de Muncă (indicator ODD 5.4.1 „Munca casnică și de îngrijire neplătită”), în vederea furnizării de date pentru cadrul de indicatori de referință pentru monitorizarea ODD în contextul UE și la elaborarea Cercetării statistice privind violența împotriva femeilor și alte forme de violență interpersonală.

Totodată, UN Women și-a arătat disponibilitatea de a oferi asistență la actualizarea datelor despre antreprenoriatul feminin, analiza datelor existente a indexului privind egalitatea de gen etc.

Reamintim că, în cadrul parteneriatului cu BNS, printre cele mai semnificative realizări la care și-a adus contribuția UN Women, alături de alți parteneri de dezvoltare, se enumeră crearea Platformei de vizualizare a datelor statistice despre femei și bărbați GenderPulse, realizarea culegerii statistice „Femei și bărbați în Republica Moldova. Analiză în aspect teritorial”, editarea setului de Manuale pentru înțelegerea și relatarea statisticilor „Statistica în comunicare, „Interpretarea datelor statistice în jurnalism” și „Ghid de înțelegere și relatare a statisticilor”, elaborarea un șir de rapoarte analitice și infografice în baza statisticilor oficiale precum „Profiluri statistice ale femeilor și fetelor din Republica Moldova, pe înțelesul tuturor”, „Femei și bărbați pe piața muncii în Republica Moldova”, „Munca copiilor în Republica Moldova”, „Violența față de femei în familie” etc.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER