La 8 aprilie se dă startul Recensământului Populației și Locuințelor 2024

Astăzi, 6 aprilie, a avut loc evenimentul cu prilejul startului activității de amploare națională - Recensământul Populației și Locuințelor 2024 (RPL).

Evenimentul cu genericul: Deschidem ușa pentru Recensământ: Comunitate, Transparență, Participare s-a desfășurat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu și a adunat sute de cetățeni, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare, recenzori – personalul temporar de recensământ, societatea civilă și mass-media.

Începând de luni, 8 aprilie până pe 7 iulie curent, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii vor fi dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele de recensământ. Colectarea datelor în format digital va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a datelor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.

Prezent la eveniment, Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a salutat prezența și a evidențiat importanța recensământului ca fiind o bază solidă pentru dezvoltarea și implementarea politicilor publice în țară. Prim-ministrul a îndemnat toți cetățenii să participe la acest exercițiu național, menționând că datele colectate în cadrul recensământului sunt necesare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare socială și de infrastructură.

„Informațiile colectate ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate, precum și să asigurăm o planificare mai eficientă a vieții noastre cotidiene. Guvernul construiește tot mai mult, iar datele obținute în urma recensământului ne vor ajuta să construim inteligent Europa la noi acasă”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

„Vă îndemn să răspundeți la întrebările celor peste 4000 de recenzori, care în această perioadă vor bate la ușile din toată țara, și să încurajați familia, prietenii și vecinii să facă același lucru. Nu putem merge înainte până când nu decidem cu toții, ca o familie, care sunt prioritățile noastre”, a conchis premierul Dorin Recean.

La rândul său, Directorul General al BNS, Oleg Cara a explicat care este scopul Recensământului, metodologia de recenzare, cât și asigurarea confidențialității datelor.

”În perioada 8 aprilie până pe 7 iulie, în fiecare casă vor ajunge recenzorii pentru a colecta informații unice despre persoanele care locuiesc în Republica Moldova și despre caracteristicile locuințelor în care trăesc. Recensământul din acest deceniu se va deosebi de alte exerciții similare organizate anterior. Recenzorii vor colecta, pentru prima dată, datele recensământului pe dispozitiv electronic, utilizând tablete, precum și hărțile digitale pentru a localiza eficient locuințele și a recenza locuitorii satelor și orașelor. Acestea sunt doar câteva din inovațiile pe care le vom utiliză pentru a colecta mai eficient datele, reduce perioada de prelucrare și diseminare a datelor, a asigura o protecție mai bună a datelor personale și o transmitere sigură a acestora pe platforma guvernamentală Mcloud de stocare a datelor.

Doresc să subliniez, pentru populație, toți cei care vor fi vizitați în următoarele sâptâmâni de către recenzorii noștri, că datele oferite la recensământ vor fi utilizate, în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean. Vreau să mă adresez de asemenea personalului de recensământ, recenzorilor, care, în următoarele 3 luni, vor merge din casă în casă, vor vizita milioane de locuințe și oameni. Dragi colegi, vă mulțumim pentru acceptul de a contribui la această activitate de anvergură națională. Fiecare persoană și fiecare locuință sunt importante și contează pentru succesul recensământului. Vă îndemnăm să realizăm acest exercițiu cu maximă deschidere, pentru ca la finalul recensământului să spunem fiecare cu mândrie – am fost recenzat, îmi pasă, m-am făcut auzit de țara mea, a subliniat directorul general al BNS, Oleg Cara.

Totodată, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat că acest exercițiu este de o importanță crucială pentru Republica Moldova și cetățenii săi din perspectiva procesului de aderare la Uniunea Europeană.

“Uniunea Europeană înțelege rolul critic pe care îl joacă recensământul populației și al locuințelor în conturarea unor politici eficiente. Datele exacte despre câți cetățeni are țara și cine sunt ei vor permite o planificare mai bună, inclusiv a bugetelor și resurselor umane. Asta va duce la o societate mai puternică și mai prosperă. Este un lucru valabil mai ales pentru Moldova, o țară care s-a angajat ferm să urmeze calea integrării europene. Încurajez toți cetățenii să participe activ la recensământ, să dedice timp și un pic de efort pentru acest exercițiu statistic extrem de important. La fel, îndemn oamenii să se informeze din surse sigure despre recensământ, ca să nu cadă pradă dezinformării.” a menționat șeful delegației UE, Jānis Mažeiks.

Prezentă la eveniment, Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA Moldova a declarat: ,,UNFPA este o agenție care tradițional susține efectuarea recensămintelor în peste 155 de țări ale lumii. Și vreau să vă spun că acest recensământ este cel mai inovator dintre toate recensămintele organizate în lume. În Republica Moldova, UNFPA cu susținerea Uniunii Europene este un partener de încredere al Biroului Național de Statistică, oferind suport esențial pentru realizarea acestui exercițiu vital. Prin abordarea demografică conform mandatului UNFPA, acest Recensământ este o componentă esențială în asigurarea că politicile și programele de dezvoltare sunt adaptate la realitățile și nevoile populației, promovând astfel o dezvoltare sustenabilă și incluzivă. Vreau să felicit încă o dată fiecare persoană din Republica Moldova și vreau să vă încurajez să vă îndepliniți cu cea mai mare responsabilitate datoria aceasta civică și să încurajați și pe alți oameni să o facă. Deschizând ușa caselor dumneavoastră și participând la recensământ – deschideți ușa către un viitor mai luminos pentru întreaga țară.” a menționat Reprezentanta UNFPA Moldova, Karina Nersesyan.

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.

Recensământul este realizat cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat, precum și cu suportul financiar și tehnic important oferit de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, alte agenții ONU, Guvernele Elveției, Indiei, României, care acordă susținere generoasă pentru recensământ.

Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

_________________

Recensământul populației și locuințelor este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024” în perioada de pregătire și desfășurare a RPL. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER