Mesaje-cheie pentru copii

  • Ce este Recensământul populației și locuințelor? Este numărarea tuturor persoanelor, inclusiv copiilor, care trăiesc în Republica Moldova. Se desfășoară o dată la 10 ani. De exemplu, ultimul recensământ al populației în Moldova a avut loc în 2014. Prin urmare, următorul va avea loc anul acesta, în 2024.
  • Anul acesta, recensământul se va desfășura între 8 aprilie și 7 iulie.
  • Multe țări din lume efectuează recensăminte ale populației pentru a ști câți oameni trăiesc în țările lor, care este etnia lor, educația, situația profesională și alte informații.
  • În această perioadă, un intervievator instruit (care se numește recenzor) va veni la domiciliul, apartamentul sau locul unde tu și familia ta trăiți (de zi cu zi, în mod obișnuit) pentru a adresa membrilor adulți ai familiei întrebări detaliate, legate de familia și locuința voastră, despre membrii familiei inclusiv despre copii. El sau ea va introduce răspunsurile într-un formular electronic special de pe tabletă. Aceste informații vor fi apoi colectate și prelucrate la Biroul Național de Statistică, și astfel vom cunoaște despre populația țării noastre.
  • De ce este important recensământul populației și locuințelor? Recensământul este foarte important deoarece ne va oferi informații despre câți oameni trăiesc în țara noastră, inclusiv copiii. Cine sunt aceste persoane, care este vârsta lor, câți dintre ei au locuri de muncă și câți studiază în școli, în ce case și condiții locuiesc. S-ar putea întreba: De ce ar fi important să știm aceste lucruri? Răspunsul este: Aceste informații vor ajuta conducătorii țării din Guvern, ministere, primăriile satelor și orașelor) să distribuie resurse, de exemplu, bani și oameni/specialiști pentru dezvoltarea raioanelor, inclusiv pentru școli și grădinițe. Datele ne vor ajuta să cunoaștem locurile unde trebuie să îmbunătățim canalizarea și aprovizionarea cu apă.
  • Ce puteți face voi, ca și copii, pentru a face acest recensământ un succes? Cum puteți sprijini această numărare? Ca și copil, nu sunteți responsabil să răspundeți la întrebările puse de recenzor. Dar aveți încă un rol important. Puteți să conștientizați importanța acestui recensământ și să-i informați și motivați pe părinți, bunici, mătuși sau unchi cu care trăiți să ia parte la recensământ. Cereți-le să vă includă în numărare, deoarece fiecare copil trebuie numărat pentru a fi considerat parte a comunității în care trăiți. Este dreptul vostru!
  • Fiecare copil care trăiește pe teritoriul Republicii Moldova are DREPTUL să fie inclus în datele statistice ale țării, inclusiv copiii cu dizabilități, copiii care vorbesc limbi diferite sau din minorități etnice, sau copiii care dețin cetățenia altei țări, dar se află pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 12 luni. Vă încurajăm să vă informați în detaliu despre recensământ și să distribuiți aceste cunoștințe familiei voastre, solicitând să fiți incluși în numărarea populației țării!