Noua versiune a Nomenclatorului de Produse și Servicii Industriale PRODMOLD (lista 2022), aprobată întru alinierea la standardele UE

Biroul Național de Statistică a elaborat și aprobat noua versiune a Nomenclatorului de Produse și Servicii Industriale PRODMOLD lista 2022. Elaborarea nomenclatorului este activitate care face parte din Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 și a fost realizată în contextul armonizării sistemului statistic național la standardele europene, mai cu seamă în ceea ce privește alinierea la prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/2552 al Comisiei din 12 decembrie 2022 de stabilire a specificațiilor tehnice ale cerințelor în materie de date pentru subiectul detaliat „statistici privind producția industrială” și de stabilire a defalcării clasificării produselor industriale.

Nomenclatorul PRODMOLD lista 2022 reprezintă varianta națională a nomenclatorului PRODCOM lista 2022 utilizată în statisticile industriale de către statele membre UE, care asigură posibilitatea comparării directe a rezultatelor obținute de industria națională cu cele din statele membre UE.

Lista nomenclatorului PRODMOLD conține peste 4 mii de poziții și este structurată pe activități ale Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei, rev. 2 (CAEM-2) la nivel de 4 cifre ale codului, ceea ce permite de a consulta (sau multiplica) cu ușurință compartimentul interesat. Codurile corespondente a Nomenclaturii Combinate a Mărfurilor ajută entitățile în procesul de clasificarea a produselor industriale, inclusiv oferă note explicative detaliate pentru pozițiile din PRODMOLD.

Nomenclatorul PRODMOLD lista 2022 va fi utilizat pentru colectarea datelor din domeniul statisticii industriei, cum ar fi: producția fizică a produselor industriale, volumul fizic al produselor industriale, indicele producției industriale ș.a. La fel, va fi utilizat pentru colectarea prețurilor producției industriale, în baza cărora sunt calculați Indicii prețurilor producției industriale.

În virtutea faptului că economia se dezvoltă în continuu și apar produse noi pe piață, Nomenclatorul PRODMOLD lista 2022 în comparație cu PRODMOLD lista 2013, a suportat o serie de completări/modificări, cum ar fi: fabricarea de suplimente alimentare; fabricarea de produse ce conțin nicotină destinate să ajute la renunțarea fumatului; fabricarea de produse ce conțin tutun, tutun reconstituit sau înlocuitori de tutun, destinate inhalării fără combustie; fabricarea de țigări electronice; fabricarea de autovehicule cu motor electric; fabricarea de tractoare cu motor electric; fabricarea de aeronave fără pilot la bord (drone de diferite tipuri); fabricarea de ecrane/viziere de protecție din materiale plastice; fabricarea de măști de protecție pentru față etc.

Nomenclatorul de Produse și Servicii Industriale PRODMOLD lista 2022 urmează a fi pus în aplicare începând cu luna ianuarie 2024 pentru colectarea datelor lunare și anuale din domeniul statisticii industriei.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER