O nouă sesiune de lucru în procesul de pregătire pentru reuniunea de screening bilateral a Republicii Moldova cu Comisia Europeană la Capitolul 18 „Statistici”

La 10 octombrie, la sediul Biroului Național de Statistică a avut loc o nouă ședință, în format mixt, de simulare a prezentărilor de țară pentru Capitolul 18 „Statistici”, în contextul pregătirii pentru reuniunea de screening bilateral al Republicii Moldova cu Comisia Europeană. La eveniment au participat Rodica Crudu, Secretara de stat pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru integrare europeană (BIE), conducerea Biroului Național de Statistică, membrii Grupului de Lucru 18, alți reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și ai societății civile.

Participanții au făcut prezentări pe subiecte ce țin de statistica economică, socială, demografică, regională, dezvoltare durabilă, calitatea în statistică, metodologii, clasificatoare ș.a. În cadrul sesiunilor a fost prezentată situația curentă, gradul de aliniere conform cerințelor UE, provocările și dificultățile cu care se confruntă sistemul statistic național, progresul înregistrat în armonizarea cu standardele și bunele practici europene, precum și planurile și perspective de armonizare în continuare a statisticilor naționale conform cerințelor UE.

Amintim că, în luna septembrie și octombrie curent au mai avut loc sesiuni de pregătire pentru screening-ul bilateral ale Grupului de lucru 18 „Statistici”.

Capitolul 18 „Statistici” reprezintă capitolul de negociere în domeniul statisticii oficiale în vederea alinierii legislației Republicii Moldova cu acquis-ul Uniunii Europene și este parte a Clusterului 1 „Valori Fundamentale”. Prezentările de țară vor fi susținute de către membrii Grupului de lucru 18 la reuniunea de screening bilateral ce se va desfășura în perioada 13-14 noiembrie 2024, la Luxemburg.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER