Prelucrarea datelor Recensământului populației și locuințelor - discutată cu experți internaționali
În perioada 5-9 august, personalul Biroului Național de Statistică (BNS) beneficiază de expertiza Dianei Beltadze, experta UE în recensăminte, care se află într-o misiune de asistență metodologică la etapa de prelucrare a datelor Recensământului populației și locuințelor 2024 (RPL). Misiunea este organizată pentru a asigura înalta calitate a procesării datelor, în conformitate cu recomandările ONU și ale UE. Reamintim că RPL 2024 este realizat în Republica Moldova prin metoda mixtă – prin combinarea datelor despre populație și locuințe, colectate de la persoanele recenzate, cu preluarea indirectă de date din surse administrative și private.
În cadrul sesiunilor de lucru cu conducerea și specialiștii BNS au fost trecute în revistă progresele înregistrate în procesul de recenzare a populației și locuințelor, încheiat pe 8 iulie curent, precum și acțiunile realizate ulterior în vederea organizării activităților în perioada de post-recenzare.
În cadrul misiunii sunt abordate subiecte specifice ce țin de prelucrarea datelor colectate la etapa de recenzare, care se realizează conform Metodologiei de recenzare și de prelucrare a datelor RPL 2024. La această etapă importantă a RPL se realizează integrarea și controlul/verificarea datelor primare (brute), pe obiecte ale recenzării (clădiri, locuințe, persoane, gospodării), pe baza condițiilor de control logic asupra înregistrărilor individuale.
Următorul proces de prelucrare a datelor se referă la validarea datelor, care are drept scop asigurarea în continuare a integrității și acurateței datelor, precum și editarea și imputarea datelor eronate sau a celor sau care lipsesc – prin metode statistice, utilizând bunele practici internaționale. La etapa finală se realizează elaborarea noilor variabile (derivate) și agregarea datelor, grupate pe diferite categorii și niveluri geografice, sau metadate la date.
În cadrul misiunii expertei au mai fost analizate: proiectul planului de tabulare, seturile tematice de date privind caracteristicile locuinței, gospodăriilor populației, în conformitate cu cerințele regulamentelor Uniunii Europene în domeniu.
Misiunea a fost organizată în cadrul proiectului de asistență tehnică ,,Trecerea de la un sistem statistic tradițional la un sistem statistic bazat pe registre, rezistent la șocurile umanitare și de urgență”, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și finanțat de Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India – ONU.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER