Proiectul Statistică prin Parteneriatul Estic (Programul STEP)

Denumirea proiectului/programului

Proiectul Statistică prin Parteneriatul Estic (Programul STEP)

Durata

2019 – 2022

Beneficiarul

Țările ENP EAST (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina)

Stadiul de realizare

Finalizat

Bugetul

4,7 mil EURO

Implementarea și partenerii

Implementarea proiectului:

Consorțiu condus de „Expertise France” și care include institutele statistice naționale din Ungaria, Franța, Italia, Danemarca și Lituania.

Asistența financiară pentru proiect:

Uniunea Europeană

 

 

  
 

 

 
   

 

Scopul și obiectivele generale

Consolidarea bazei de evidențe statistice prin creșterea volumului de statistici oficiale de calitate superioară produse în țările Parteneriatului Estic, în conformitate cu Codul de bune practici al statisticilor europene și obiectivele Parteneriatului Estic.

Componentele și activitățile de bază

Domeniile prioritare ale proiectului:

Statistici economice: statistica macroeconomică, statistica finanțelor guvernamentale, statistica comerțului exterior, statistica antreprenorialului, statistica prețurilor, statistica transportului, statistica energeticii și statistica agricolă.

Statistici sociale: statistica demografiei, statistica pieței muncii, statistica sărăciei, statistica gender, statistica pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). (Pentru cele 3 țări cu acorduri de asociere ale UE, ar trebui dezvoltat cadrul național al indicatorilor ODD pe baza cadrelor ONU și UE.)

Guvernanță statistică: organizarea și gestionarea sistemului statistic național (cadrul legal și planificarea activităților statistice), calitatea, gestionarea și instruirea resurselor umane, relațiile cu utilizatorii.

Activitățile au drept scop atingerea a patru rezultate principale în țările partenere:

1. Îmbunătățirea producției și diseminării statisticilor de înaltă calitate, în conformitate cu standardele internaționale și europene;

2. Armonizarea metodologiilor statistice cu standardele internaționale și europene;

3. Consolidarea capacității instituționale a INS-urilor din regiune, în conformitate cu principiile stabilite în Codul de standarde pentru statistici europene;

4. Sprijinirea elaborării de politici bazate pe date exacte, asigurarea faptului că datele statistice stau la baza acțiunilor la nivel de politici, prin îmbunătățirea cooperării și a coordonării între instituțiile naționale de statistică, factorii de decizie și instituțiile de resort.

Parteneriate

 

Alte informații relevante

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul web al programului https://eu-step.eu

Date de contact

Dl Klaus Balslev PEDERSEN, șef de echipă și expert cheie  tematică pe probleme transversale;

Dl Thierry COULET, expert tematic cheie în statistici macroeconomice;

Dna Gereltuya ALTANKHUYAG, expert tematic cheie în statistici sociale.

Realizări 

  • Webinar privind monitorizarea piețelor muncii în perioada de lockdown cauzată de pandemia COVID-19: conținutul esențial al studiului forței de muncă și tratarea grupurilor speciale
  • Instruire privind accesul la microdate pentru cercetători - cunoștințe dobândite utilizate în elaborarea Regulamentului BNS privind accesul la microdate în scopuri științifice
  • Îmbunătățirea producției și diseminarea statisticilor de bună calitate - Cunoștințele acumulate au fost utilizate în elaborarea ghidurilor de calitate pentru produsele statistice și procese statistice la BNS.
  • Atelier de lucru cu privire la realizarea sondajelor in gospodarii în statistici ale muncii - cunoștințele acumulate în acest curs pentru a îmbunătăți chestionarele CBGC, și anume capitolul 4 al chestionarului principal „Ocupația membrilor gospodăriei“.
  • Cursuri de instruire on-line cu privire la Cercetarea UE privind utilizarea TIC in întreprinderi si Dezvoltarea statisticii transportului rutier de mărfuri.                                              Instruirile   benefice în activitățile legate de alinierea la standardele UE și elaborarea  instrumentarului/metodologiilor cercetărilor din domeniile statisticilor transporturilor de mărfuri si TIC in întreprinderi. 
  • Curs de instruire privind Regulamentul registrelor de afaceri ale UE și manualul recomandărilor   Curs de instruire „Business registre”:

- 34 de activități regionale inițiate;

- 2 publicații regionale (gen și energie);

- 2 grupuri virtuale (coordonarea NSS, STATA);

- 2 ateliere de lucru;

- 8 instruiri;

- 5 activități regionale la fața locului;

- 15 activități regionale online.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER