Reprezentanții Biroului Național de Statistică participă la Reuniunea Grupului de Experți privind Recensământul Populației și Locuințelor

Reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS) participă la Reuniunea Grupului de Experți privind Recensământul Populației și Locuințelor care are loc la Geneva, Elveția. Reuniunea, care se desfășoară în perioada 02-04 octombrie curent, este organizată de către Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), în cadrul activităților desfășurate de Conferința Statisticienilor Europeni (CES), în vederea realizării Recensămintelor Populației și Locuințelor (RPL) la nivel internațional.

La Reuniune sunt abordate multiple aspecte ce țin de elaborarea Recomandărilor Conferinței Statisticienilor Europeni pentru runda mondială 2030 a Recensămintelor Populației și Locuințelor, inclusiv privind: pregătirea și planificarea pentru situații de urgență; evaluarea calității și managementul calității; metodele de enumerare; utilizarea tehnologiilor noi; concepte și definiții aferente; caracteristici economice; migrație și mobilitate (națională și internațională); caracteristici ale gospodăriei și familiei; variabilele de sex și gen; subiecte ce țin de locuințe; informații geospațiale și statistici pentru arii mici pentru recensământ; diseminarea datelor dezagregate; comunicare și sensibilizare.

La Reuniune au fost discutate de asemenea: lecțiile învățate din recensămintele rundei 2020, inovații în diseminare și comunicare, transformări în statistica populației.

UNECE, în cooperare cu partenerii, organizează în mod regulat reuniuni ale Grupului de experți privind recensămintele populației și locuințelor. Reuniunile au drept scop facilitarea schimbului de experiență între țări pentru a spori cunoștințele despre problemele legate de planificarea și efectuarea recensămintelor populației și locuințelor, precum și promovarea implementării Recomandărilor CES pentru Recensămintele Populației și Locuințelor la nivel internațional.

Aceste reuniuni contribuie la creșterea capacității țărilor de a planifica și realiza recensămintele populației și ale locuințelor, în vederea producerii și diseminării datelor privind populația, comparabile la nivel internațional.

Scopul particular al reuniunii din 2024 este de a implica comunitatea de experți în discuții asupra versiunii revizuite a Recomandărilor CES pentru runda mondială 2030 a recensămintelor populației și locuințelor. Textul definitivat al Recomandărilor urmează a fi transmis pentru aprobare în cadrul Conferinței Europene a Statisticienilor.

La reuniunea experților reprezentanții mai multor țări, inclusiv al Republicii Moldova, au împărtășit experiența lor și lecțiile învățate din recensămintele populației realizate în runda curentă 2020, care se finalizează în anul 2024.

Experiența Recensământului Populației și Locuințelor 2024 efectuat în Republica Moldova a generat multiple reacții de suport și apreciere a acestui exercițiu de importanță națională, dar și internațională, întrucât datele de recensământ, realizate conform standardelor internaționale permit comparabilitatea datelor la recensământ la nivel mondial. Un interes specific pentru experiența RPL 2024 din țara noastră au trezit subiectele ce țin de: aplicarea tehnologiilor noi la colectarea datelor, utilizarea surselor de date administrative și private și a sistemului informațional geografic, organizarea colectării datelor în teren, ancheta post-recenzare, provocările și soluțiile găsite în realizarea campaniei de comunicare.

În cadrul Reuniunii, delegația BNS a avut mai multe discuții bilaterale pe subiectele de recensământ cu alți participanți la întrunire, inclusiv cu reprezentanții EUROSTAT, Diviziunilor Statistice ale UNECE, Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, ai oficiilor de statistică din Elveția, Georgia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia și altele.

Mai multe detalii privind realizarea Recensământului Populației și Locuințelor 2024 în Republica Moldova în cadrul rundei mondiale 2030 sunt disponibile aici.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER