Rezultatele sondajului de opinie privind gradul de satisfacție al utilizatorilor de date față de statisticile oficiale din Republica Moldova

Sondajul privind gradul de satisfacție al utilizatorilor de date față de statisticile oficiale din Republica Moldova a fost efectuat de Magenta Consulting în perioada 2 iunie 2022 - 24 iunie 2022 și a avut drept scop  determinarea nivelului de satisfacție al utilizatorilor de informații și date statistice furnizate de BNS și alți producători de statistici oficiale, înțelegerea atitudinii generale față de sistemul statistic național (SSN), precum și identificarea surselor de informare cu date statistice, frecvența utilizării acestora, nivelul de încredere, măsura în care sunt acoperite necesitățile de date, dificultățile de accesare a datelor și necesitățile de instruire.

În cadrul sondajului au fost evaluați indicatori cu referință la:

  1. Gradul de acces al datelor, apreciat conform opiniei utilizatorilor din perspectiva a câteva criterii:

- claritate (datele sunt clare, însoțite de metadate),

- relevanță (reflectă necesitățile informaționale ale utilizatorilor),

- oportunitate (datele diseminate la termene care răspund necesităților utilizatorilor),

- accesibilitate (canalele de diseminare),

- coerență și comparabilitate;

  1. Gradul utilizării statisticilor oficiale de către principalii utilizatori (autorități publice centrale și locale, instituții de învățământ superior, mediul academic, mediul de afaceri, instituții media, organizații sindicale, ONG-uri, partide politice, organizații internaționale, misiuni diplomatice, ambasade și consulate, publicul larg;
  2. Gradul de satisfacere a utilizatorilor cu informațiile statistice ale membrilor SSN.

Menționăm că, sondajul privind gradul  de satisfacție al utilizatorilor a vizat statisticile oficiale elaborate și diseminate atât de BNS și Banca Națională a Moldovei (BNM), ca producători de statistici oficiale, cât și de partenerii SSN, iar eșantionul a cuprins toate categoriile de utilizatori de date: administrația publică centrală și locală, mediul academic, instituții de educație, societatea civilă și organizații neguvernamentale, organizații internaționale, ambasade, întreprinderi private, mass-media, precum și persoane fizice.

La sondaj au participat în total 777 de persoane, dintre care 58% au fost femei și 41% - bărbați. Totodată, au fost realizate 7 interviuri aprofundate cu utilizatorii de date statistice. Suplimentar, sondajul a fost plasat online pentru a oferi posibilitatea participării și altor persoane interesate.

În linii generale, majoritatea participanților la sondaj au afirmat că au încredere și sunt satisfăcuți de informațiile statistice oferite de sursele naționale (scor mediu 3,1 din 4, unde 4 este scorul maxim). În același timp, respondenții sunt de părere că informația provenită din sursele de date statistice este relevantă, oportună și clară (câte 3,1 puncte din 4), accesibilă și coerentă (câte 3 din 4 puncte).

Cel mai mult datele statistice sunt utilizate în scopul„elaborării, monitorizării, evaluării politicilor, actelor normative și legislative” (47%). O pondere de 38% dintre respondenți au declarat că utilizează date statistice în scopuri „personale, din curiozitate”.

După frecvența de utilizare a informațiilor statistice din sursele oficiale de date, 29% dintre participanții la sondaj utilizează săptămânal date statistice în scopuri profesionale sau personale. Cu referință la BNS, 89% dintre respondenți au indicat că BNS reprezintă sursa principală de obținere a datelor statistice necesare.

O parte semnificativă dintre utilizatori (73%) au afirmat că necesitățile lor de date statistice oficiale sunt în mare parte acoperite. Totodată, aceștia au indicat că ar avea nevoie de mai multe date statistice din domeniul economic, finanțe și buget, de date demografice dezagregate, precum și de date actualizate cu referință la populație și recensământ.

În același timp, respondenții au remarcat necesitatea desfășurării unor instruiri în scopul utilizării, descărcării, prelucrării și interpretării datelor, precum și instruire privind utilizarea site-ului BNS și a datelor statistice. Fiecare al cincilea intervievat a indicat că lipsa cunoștințelor despre unde poate obține statisticile oficiale este o dificultate pentru el.

La modul general, sondajele de opinie care măsoară gradul de satisfacție a utilizatorilor față de date statistice reprezintă un instrument de bază și indispensabil în activitatea producătorilor de date statistice oficiale din țară și este în corespundere cu Codul de bune practici al statisticilor europene. Astfel, pentru înțelegerea nevoilor diferitor categorii de utilizatori de date BNS inițiază periodic (o dată la 4-6 ani) cercetări independente care au drept scop evaluarea opiniei utilizatorilor privind calitatea informației statistice produse și diseminate, din perspectiva conformității cu principiile fundamentale ale statisticii, utilitatea metodologiilor statistice și determinarea măsurii în care această informație satisface necesitățile diferitelor categorii de utilizatori.

Subliniem că sondajul a fost realizat grație proiectului „Asistență Tehnică Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” (ParStat) care a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene în perioada anilor 2019-2022.

Materiale aferente


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER