Roada medie a culturilor agricole la începutul perioadei de recoltare
Roada medie a culturilor agricole la începutul perioadei de recoltare *
Biroul Naţional de Statistică informează despre roada medie la hectar a culturilor agricole în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) 1), conform stării la 1 august 2010 se prezintă prin următoarele date:
Roada medie la hectar, chintale | ||
2010 | în % faţă de 2009 | |
Cereale şi leguminoase boabe (cu excepţia porumbului) - total | 21,8 | 107,4 |
din care: | ||
grîu de toamnă şi primăvară | 24,1 | 110,6 |
orz de toamnă şi primăvară | 17,1 | 94,5 |
leguminoase pentru boabe | 13,9 | 117,8 |
Rapiţa de toamnă şi primăvară | 9,7 | 75,2 |
Legume de cîmp | 40,2 | 168,9 |
Fructe - total | 26,5 | 101,5 |
din care: | ||
sămînţoase | 38,2 | 98,7 |
sîmburoase | 24,6 | 109,3 |
Astfel, recolta medie a cerealelor şi leguminoaselor boabe (cu excepţia porumbului) a constituit 21,8 chintale la hectar sau cu 7,4% mai mult comparativ cu aceiaşi dată a anului 2009, din care a griului – 24,1 chintale sau cu 10,6 % mai mult, a leguminoaselor pentru boabe, respectiv, 13,9 chintale la hectar, sau cu 17,8% mai mult. Începutul recoltării în masă a legumelor se caracterizează prin majorarea esenţială a roadei medii la hectar a acestora- de 1,7 ori faţă de data respectivă a anului trecut; recolta medie a fructelor sîmburoase s-a majorat cu 9,3%. Totodată, s-a înregistrat micşorarea recoltei medii a orzului şi rapiţei, corespunzător, cu 5,5% şi cu 24,8%.
Este de menţionat, că în anul 2010, faţă de anul precedent, ritmurile de recoltare a culturilor agricole sunt în descreştere, fapt generat de condiţiile naturale din acest an.
Analiza roadei medii a culturilor agricole la un hectar în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) 1) în profil teritorial arată, că cei mai înalţi indici la culturile cerealiere şi leguminoase pentru boabe (cu excepţia porumbului) au fost înregistraţi în regiunea de dezvoltare Nord - 25,5 chintale, în restul regiunilor de dezvoltare – 19-20 chintale.
Cea mai înaltă, faţă de nivelul mediu pe ţară, roadă la un hectar de rapiţă a fost înregistrată în regiunea de dezvoltare Nord – cu 22% şi UTA Găgăuzia- cu 12% , de legume - în regiunile de dezvoltare Sud şi Nord – respectiv cu 11% şi cu 4%, de fructe - în regiunea de dezvoltare Sud – cu 21% şi UTA Găgăuzia- cu 17%.
Notă:
* Informaţia este prezentată fără datele raioanelor din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender.
1) Întreprinderile agricole cu personalitatea juridică şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste.
Persoana de contact:
Elena Orlov
Direcţia statistica agriculturii şi mediului
Tel. 40 30 22
______________________________
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER