Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Oficiul de Statistică al Lituaniei

Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Oficiul de Statistică al Lituaniei

În perioada 15-18 iunie, mai mulți statisticieni din cadrul Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) și Oficiului de Statistică al Lituaniei s-au întrunit în regim online pentru a-și împărtăși experiența privind structura și funcționarea sistemului statistic național, cu accent pe aspecte legale care identifică și reglementează activitatea oficiilor naționale de statistică și a altor producători de statistici oficiale din țările respective. Evenimentul a avut loc în contextul, în care țara noastră își modernizează sistemul statistic național conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale ale ONU și standardelor europene.

În debutul evenimentului, directorul general al BNS, Oleg Cara, a mulțumit reprezentanților Oficiului de Statistică al Lituaniei pentru cooperarea și suportul consultativ oferit Republicii Moldova: „În prezent BNS își concentrează atenția pe aspectele referitoare la consolidarea coordonării statistice la nivel de țară și în special la identificarea tuturor producătorilor de statistici oficiale din Republica Moldova. Aceasta este imposibil de realizat fără a lua în calcul aspectele operaționale ce țin de aplicarea Legii 93/2017 cu privire la statistica oficială, precum și experiența avansată a altor state europene, precum Lituania, a notat Oleg Cara.

La rândul său, directorul general al Oficiului de Statistică al Lituaniei, Jūratė Petrauskienė, a exprimat disponibilitatea instituției pe care o conduce de a continua cooperarea experților lituanieni cu colegii lor din Moldova.

Pe parcursul a trei zile, au avut loc mai multe prezentări moderate de experții de la Oficiul de Statistică al Lituaniei, urmate de discuții tehnice dintre colegii celor două oficii statistice. O contribuție relevantă în cadrul discuțiilor le-au adus și experții proiectului, Sergiu Bozianu și Mike Hughes.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat sistemul statistic național al Lituaniei, coordonarea și cooperarea oficiului central de statistică cu alți producători de statistici oficiale, criteriile de identificare a producătorilor de statistici oficiale și acordurile cu aceștia, programul de lucrări statistice, metodologiile și rapoartele de calitate, diseminarea și comunicarea statisticilor în cadrul sistemului statistic național ș.a.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului UE Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”.

BNS_Lituania_1.png

BNS_Lituania_2.png

BNS_Lituania_3.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER