Ședința Consiliului sectorial al asistenței externe în domeniul statisticii oficiale
Membrii Consiliului sectorial al asistenței externe (CSAE) în domeniul statisticii oficiale s-au întrunit la data de 4 octombrie curent pentru a prezenta progresul în dezvoltarea sectorului statisticii oficiale și pentru a evalua situația curentă privind necesitățile de asistență externă pentru dezvoltarea Sistemului Statistic Național (SSN) în următoarea perioadă.
În debutul ședinței directorul general al BNS, Oleg Cara, președinte al Consiliului sectorial, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru interesul manifestat față de activitatea statistică desfășurată de BNS, dar și de membrii și partenerii SSN în general. „Prin definiție, statisticile trebuie să fie comparabile la nivel internațional și regional, bazându-se pe metodologii, clasificări și standarde internaționale, iar în acest proces cooperarea internațională este incontestabilă și absolut necesară”, a declarat Oleg Cara. Directorul general al BNS și-a exprimat gratitudinea pentru suportul esențial de care a beneficiat BNS și SSN în ansamblu, manifestându-și încrederea în continuarea acestui sprijin.
La rândul său, Simon Springett, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova, copreședinte al CSAE, a apreciat BNS drept un partener responsabil și strategic, care în virtutea provocărilor din ultimii ani, și-a continuat misiunea pe care o are de a asigura cu date statistice de calitate și la timp comunitatea de utilizatori. Oficialul s-a referit la importanța datelor statistice pentru elaborarea și monitorizarea strategiilor, precum Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, aprobată recent de Guvern, dar și a Agendei globale de Dezvoltare Durabilă 2030. „Sistemul Statistic Național necesită un sprijin puternic și coordonat pentru a se alinia la standardele internaționale și pentru a asigura coerența sistemelor de date statistice la toate nivelurile”, a declarat Simon Springett.
Prezentă la eveniment, Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, membru al CSAE, a remarcat importanța datelor statistice pentru dezvoltarea comunităților locale și îmbunătățirea calității vieții fiecărui cetățean, menționând faptul că UNFPA este un partener fidel în procesul de îmbunătățire a statisticilor oficiale. Despre suportul acordat BNS și altor instituții din cadrul SSN în vederea dezvoltării statisticii naționale au menționat și ceilalți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare participanți la ședința CSAE.
În cadrul ședinței au fost trecute în revistă principalele rezultate obținute în ultimii ani, în cadrul proiectelor de asistență tehnică în domeniul statisticii implementate cu suportul financiar al Uniunii Europene, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Organizației pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a ONU, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Guvernului Indiei, Guvernului României etc.
Tot în cadrul ședinței au fost prezentate prevederile proiectului Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național (SSN) 2022-2030, care la etapa actuală este în proces de consultare publică. S-a remarcat faptul că Strategia vine să susțină în mod direct procesul de implementare a cadrului național de dezvoltare strategică. Furnizând statistici oficiale necesare pentru un proces de politici bazat pe evidențe, SSN va susține eforturile Guvernului în implementarea, monitorizarea continuă și evaluarea intermediară și finală a impactului Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, precum și a implementării Agendei Globale de Dezvoltare Durabilă, dar și a politicilor sectoriale.
Un alt subiect pe agendă a vizat pregătirea pentru desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) 2024. Organizarea acestei lucrări de importanță națională majoră reprezintă o acțiune complexă ce necesită efort și resurse materiale, instituționale, financiare și umane considerabile. De remarcat că, o contribuție importantă pentru BNS în procesul de pregătire a următorului RPL este acordat de partenerii de dezvoltare precum UNFPA, Fondul de Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU, UE și SDC. Aceasta a inclus suport și asistență tehnică în evaluarea inițială de surse administrative relevante pentru scopurile recensământului, aprobarea cadrului legal pentru dezvoltarea sistemului informațional de recensământ, realizarea auditului intern al conformității și securității prelucrării datelor cu caracter personal, dotarea parțială cu echipamente moderne de colectare a datelor în teren, inclusiv pentru crearea bazei de date georeferențiate referitor la clădiri și locuințe cu utilizarea unei aplicații online care a fost adaptată necesităților BNS cu suportul Uniunii Europene.
Membrii CSAE au pus în discuție necesitățile de asistență tehnică pentru implementarea Strategiei SSN și a RPL.
Notă: Consiliul sectorial al asistenței externe în domeniul statisticii oficiale este un organ consultativ, fără statut de persoană juridică, creat în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 377/2018 privind „Reglementarea cadrului instituțional și mecanismul de coordonare și management al asistenței externe”, în baza principiului de parteneriat între Biroul Național de Statistică, în calitate de coordonator al Sistemului Statistic Național, partenerii externi de dezvoltare activi în sector, autoritatea națională de coordonare a asistenței externe, alte instituții naționale relevante. Consiliul are drept scop eficientizarea valorificării asistenței externe, prin facilitarea comunicării şi participarea tuturor părților interesate în procesul de luare a deciziilor privind programarea și monitorizarea proiectelor și programelor de asistență externă acordate domeniului statisticii oficiale.
Regulamentul CSAE, componența acestuia și alte detalii pot fi accesate pe site-ul BNS new.statistica.md, rubrica Cooperare internațională / Consiliul sectorial al asistenței externe în domeniul statisticii oficiale.
Prezentări:
- Discuții privind nevoile de asistență tehnică pentru implementarea Strategiei SSN (în eng.)
- Obiectivele și direcțiile prioritare ale proiectului Strategiei de dezvoltare a Sistemului Statistic Național (SSN) pentru anii 2022-2030
- Recensământul populației și locuințelor în 2024
- Principalele rezultate ale proiectelor de asistență tehnică în statistica oficială (în eng.)
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER