Suportul Biroului Național de Statistică în realizarea studiului „Generații și Gen”, implementat de către UNFPA în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru prima dată în Republica Moldova

Suportul Biroului Național de Statistică în realizarea studiului „Generații și Gen”, implementat de către UNFPA
 în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru prima dată în Republica Moldova

La data de 8 decembrie curent, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a participat la conferința de prezentare a rezultatelor studiului „Generații și Gen” (GGS), lansat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților naționale, organizațiilor internaționale și mediului academic.

GGS este un studiu demografic longitudinal complex care are drept scop monitorizarea schimbărilor demografice ce au loc în Republica Moldova, a relațiilor intergeneraționale și dintre parteneri, în cadrul căruia au participat peste 10 000 de respondenți cu vârsta de 15-79 ani din 153 de localități ale țării, cu excepția  raioanelor din partea stângă a Nistrului şi mun. Bender.

În țara noastră studiul a fost implementat de către UNFPA în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Biroul Național de Statistică și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI), BNS având suportul financiar oferit de către MMPS, Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și UNFPA Moldova.

Suntem bucuroși că am avut ocazia de a contribui la acest studiu alături de alți colegi și parteneri din țară și de peste hotare. Republica Moldova, precum și alte țări din Europa de Est, trece prin schimbări demografice sociale importante și este necesar de a obține informații veridice, fiabile și comparabile la nivel internațional privind aceste procese. Studiul GGS vine cu date suplimentare la cele care sunt colectate cu regularitate în statisticile naționale și ne referim la procese demografice, relații intergeneraționale ș.a. Realizarea unui studiu suplimentar, precum GGS, oferă posibilitatea de a completa gama de date statistice disponibile cu date importante ce țin de procese demografice și intergeneraționale”, a declarat Oleg Cara. Directorul general al BNS a mai remarcat că acest exercițiu constituie un exemplu al bunei colaborări interinstituționale la nivel național și a susținerii de care beneficiază BNS în desfășurarea noilor cercetări din partea partenerilor de dezvoltare precum UNFPA, Ambasada Indiei etc.

Tot în cadrul conferinței, Oleg Cara a subliniat că în prezent BNS, împreună cu alți parteneri naționali din cadrul sistemului statistic național (SSN), lucrează asupra elaborării Strategiei de dezvoltare a SSN 2030, exercițiu susținut de agențiile ONU, unde se vor regăsi o serie de cercetări care vor facilita și vor oferi informații suplimentare ce țin de procesele demografice sociale importante pentru țară.

BNS și-a adus contribuția în procesul de pregătire a studiului „Generații și Gen”, participând la lucrările de elaborare a cadrului de eșantionare care constituie baza oricărei cercetări statistice, precum și a asigurat efectuarea lucrărilor de eșantionare. Astfel, în toate 202 unități primare de eșantionare (UPE) selectate la prima treaptă de eșantionare a fost efectuată procedura de listing, cu colectarea coordonatelor clădirilor și locuințelor din cele 153 localități și actualizarea datelor referitoare la acestea.

De asemenea, BNS a oferit suport metodologic la etapa de adaptare a chestionarului oferit de NIDI și elaborarea instrucțiunii metodologice pentru colectarea datelor, suport logistic la realizarea instruirii operatorilor de interviu, precum și suport la etapa de estimare a indicatorilor de calitate a studiului.

„Generații și Gen” este un studiu global desfășurat până în prezent în peste 24 de țări ale lumii și este parte a programului internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și NIDI. Studiul include analiza a peste 100 de indicatori care vizează schimbările demografice din țară. Acesta se va realiza în trei valuri, o dată la trei ani, pentru a vedea în timp aceste schimbări demografice, reprezentând astfel un suport temeinic pentru factorii de decizie, mediul academic și societatea civilă în promovarea unor politici bazate pe evidențe, precum și o mai bună înțelegere a aspirațiilor și nevoilor femeilor și bărbaților, tinerilor, adulților și persoanelor în vârstă din țara noastră. Totodată, datele studiului vor fi utilizate pentru monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și implementarea agendei Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare.

Raportul studiului „Generații și Gen” poate fi vizualizat pe pagina UNFPA, la link-ul https://moldova.unfpa.org/ro/publications/raportul-studiului-genera%C8%9Bii-%C8%99i-gen-%C3%AEn-republica-moldova.

 

 GGS_16.jpg 

GGS_1.jpg GGS_4.jpg   
GGS_6.jpg GGS_7.jpg   
GGS_8.jpg GGS_2.jpg   
GGS_11.png 

GGS_14.png

 

 

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER