Pentru anul de raportare 2021, BNS va aplica un chestionar actualizat pentru ancheta structurală anuală

Pentru anul de raportare 2021, BNS va aplica un chestionar actualizat pentru ancheta structurală anuală

Biroul Național de Statistică (BNS) a finalizat revizuirea chestionarului anchetei structurale anuale (ASA), în conformitate cu cele mai recente cerințe europene privind statistica structurală a întreprinderilor. Expertul Peter Bøegh Nielsen, de la Institutul Național de Statistică din Danemarca a oferit asistență și expertiză BNS-ului în actualizarea chestionarului, care va fi pus în funcțiune pentru anul de raportare 2021. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Potrivit lui Iurie Mocanu, director adjunct al BNS, această reprezintă un pas înainte în reformarea statisticii naționale conform cerințelor UE.
 
Ajustarea chestionarului ASA conform cerințelor UE a vizat două aspecte importante: (i) producerea și diseminarea unor statistici compatibile pe plan internațional, în special UE; (ii) optimizarea chestionarelor statistice întru reducerea sarcinii de răspuns asupra mediului de afaceri”, a precizat Iurie Mocanu.

Grație suportului și expertizei oferite de Uniunea Europeană, chestionarul existent ASA a fost completat cu trei module noi ce vizează activitatea de comerț, care vor substitui pentru anul de raportare 2021 două cercetări statistice care se realizau anterior în domeniul statisticii comerțului.
 
Rezultatele ASA sunt publicate anual în format electronic și diseminate prin intermediul site-ului oficial al BNS la 11 luni după anul de referință.

         


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER