Ziua Internațională a Statisticii marcată astăzi în Republica Moldova

Ziua Internațională a Statisticii marcată astăzi în Republica Moldova

Al 7-lea an consecutiv, la 20 octombrie, se celebrează Ziua Internațională a Statisticii. Cu această ocazie Biroul Naţional de Statistică (BNS) a organizat o festivitate la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai instituţiilor partenere în producerea şi utilizarea statisticilor, ai mediului academic, ai organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile. În cadrul evenimentului au fost prezentate mesaje de felicitare, decernate diplome celor mai buni statisticieni din ţară și a avut loc un concert festiv.

Primul ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent la eveniment, a menționat rolul strategic al BNS în dezvoltarea tuturor ramurilor şi a asigurat sprijinul guvernului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru statisticieni. „Mă bucur pentru că am ocazia să fiu astăzi alături de dvs şi vă mulţumesc pentru aportul adus în procesul de modernizare a Republicii Moldova. Odată cu reforma administraţiei, sper să reuşim să asigurăm posibilităţi financiare, care ar acoperi necesităţile funcţionarilor publici.”, a conchis Pavel Filip.

Cu acelaşi prilej, directorul general al BNS, Vitalie Valcov, a mulţumit colegilor pentru contribuţia lor la colectare de date statistice oficiale. „Vreau să vă mulţumesc pentru dedicaţia cu care vă desfăşuraţi activitatea întru menţinerea colectării de date de interes public. Vă felicit călduros şi vă urez succes în activitate”, a spus Vitalie Valcov.

Conform Hotărârii nr. 934 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului” adoptată de Guvernul Republicii Moldova la 8 octombrie 2010, Ziua Statisticianului în Republica Moldova este marcată anual la 20 octombrie.

Pentru prima dată Ziua Statisticianului s-a sărbătorit la 20 octombrie 2010, atunci când  toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au celebrat în premieră Ziua Mondială a Statisticii. De asemenea, la inițiativa Comitetului consultativ european pentru statistică, pentru prima dată va fi celebrată și Ziua Statisticii Europene de către comunitatea statistică europeană la 20 octombrie.

Persoană de contact:

Diana Enache,
şef al serviciului informare şi comunicare cu mass-media
tel. 022 72 70 12


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER