Precizările BNS cu privire la diseminarea rezultatelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor 2024

Ca răspuns la mai multe solicitări parvenite din partea reprezentanților mass-media legate de termenele de diseminare a rezultatelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor 2024 (RPL), Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 951/2022 cu privire la organizarea și efectuarea Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024, Anexa 5, p. 31-33, rezultatele urmează a fi prezentate publicului după procesarea datelor, evaluarea calității acestora și diseminate în câteva etape: 1) rezultatele preliminare diseminate timp de 6 luni de la finalizarea recensământului; 2) rezultatele finale succinte - timp de 12 luni; 3) rezultatele finale desfășurate – timp de 18 luni.

RPL 2024 a fost implementat ca recensământ combinat (vezi mai jos), în cadrul căruia, conform HG 69/224, informațiile despre persoane, gospodăriile casnice și locuințe sunt colectate prin combinarea datelor colectate cu utilizarea diferitelor metode și anume a) colectarea directă de la populație, în special prin interviuri față în față și b) colectarea indirectă, din surse de date administrative și din surse private de date (Art.11, alin.(3) al Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor). Astfel, colectarea directă a inclus recenzarea populației, realizată în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 și colectarea datelor în cadrul Anchetei Postrecenzare (APR), realizată în perioada 15 iulie – 11 august 2024 pe un eșantion reprezentativ (cu scopul evaluării gradului de acoperire și a preciziei datelor colectate în teren în cadrul recensământului).

În acest context, termenul limită pentru prima etapă de diseminare a rezultatelor preliminare ale RPL 2024 este 6 luni după data de 11 august 2024, adică 11 februarie 2025. Deși BNS a intenționat diseminarea rezultatelor preliminare înainte de termen – până la finele lunii decembrie 2024, acest lucru nu a fost posibil deoarece, atât procesarea preliminară a datelor recensământului, dar mai ales procesul de potrivire a datelor APR cu datele RPL, în scopul evaluării gradului de acoperire și a calității răspunsurilor înregistrate la RPL 2024, în baza APR, au necesitat mai mult timp. Acest fapt a fost cauzat, în special, de dificultățile generate de lipsa IDNP la peste 30% din persoanele colectate în cadrul RPL și APR, fiind necesar de aplicat metode probabilistice de potrivire, precum și potrivirea manuală. De asemenea, procesul propriu-zis de prelucrare și analiză a calității datelor RPL (a se consulta Metodologiei RPL 2024), în vederea implementării metodologiei recensământului combinat (conform Metodologiei RPL 2024, secțiunea 6.5), constituie un proces foarte laborios, necesitând mult efort de editare, validare, verificare și analiză a datelor din surse administrative și private, codificare a câmpurilor textuale (de genul ocupație, gen de activitate economică, etnie, religie, limbă maternă, etc. care nu au fost identificate de recenzori in clasificatoarele încorporate în aplicația de colectare a datelor).

Din aceste considerente, termenul precizat de diseminare a rezultatelor preliminare ale RPL 2024 este luna ianuarie 2025, termen setat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 951/2022.

Rezultatele preliminare ale RPL 2024 vor include date privind mărimea și structura populației pe sexe, grupe majore de vârstă, medii de reședință și țara de naștere, precum și distribuția populației pe regiuni de dezvoltare și în funcție de caracteristici etno-culturale (etnii, religii, limbi posedate/vorbite – vezi chestionarul), dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Precizăm că cu regularitate, săptămânal, BNS a furnizat publicului larg datele privind progresul recenzării populației și locuințelor, iar de îndată după finalizarea colectării de date în cadrul Recensământului, la 9 iulie 2024, BNS a diseminat primele date preliminare cu privire la numărul de persoane și locuințe recenzate.

Precizăm că, noțiunea „recensământ combinat”, conform Legii Nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, semnifică un recensământ în cadrul căruia informațiile despre persoane, gospodăriile casnice și locuințe sunt colectate prin combinarea datelor colectate cu utilizarea diferitelor metode: a unei sau mai multor cercetări prin sondaj, a recensământului tradițional și/sau a recensământului pe bază de registre.

Amintim că, în cadrul RPL, în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, au fost recenzate circa 2,4 mil. persoane, care includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova (inclusiv dublările neidentificate la etapa colectării datelor). Totodată, în perioada sus-menționată au fost recenzate peste 1,6 mil. locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.

Conform Calendarului de diseminare al BNS, termenul de diseminare a rezultatelor preliminare ale RPL este 31 ianuarie curent.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER