10 ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Principiilor Fundamentale ale Statisticii

La 29 ianuarie curent s-au împlinit 10 ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale (A/RES/68/261).

Inițial, în 1992, Comisia Economică ONU pentru Europa a adoptat Principiile Fundamentale ale Statisticii Oficiale. Doi ani mai târziu, în 1994, principiile au fost agreate la nivel global, fiind aprobate de Comisia de Statistică a ONU. Consiliul Economic și Social al ONU le-a avizat favorabil în 2013. Cea mai înaltă recunoaștere la nivel politic a avut loc în 2014 când principiile au fost adoptate de Adunarea Generală ONU prin Decizia sa din 29 ianuarie.

Cele 10 principii fundamentale care stau la baza activității statistice ale țărilor lumii sunt:

  1. Relevanță, imparțialitate și acces egal
  2. Standarde profesionale și etică
  3. Responsabilitate și transparență
  4. Prevenirea utilizării incorecte
  5. Surse de statistici oficiale
  6. Confidențialitate
  7. Legislație
  8. Coordonarea națională
  9. Utilizarea standardelor internaționale
  10. Cooperare internațională

Cele 10 Principii, sub egida cărora sunt produse statisticile oficiale, au fost aprobate la nivel global anume pentru a asigura calitatea înaltă a statisticilor oficiale necesare pentru dezvoltarea durabilă la nivel național, regional și global.

Amintim că, în anul 2022 Biroul Național de Statistică a fost parte a campaniei mondiale de promovare a Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea de către Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite (UNECE). BNS a organizat cu acest prilej un evenimentul public cu genericul „Aplicarea Principiului Fundamental al Statisticii Oficiale nr. 9 „Utilizarea standardelor internaționale” în Republica Moldova”.

De menționat că, Legea nr. 93 din anul 2017 cu privire la statistica oficială, se bazează pe Principiile Fundamentale ale Statisticii Oficiale ale ONU, precum și Codul de bune practici al statisticilor europene, fiind elaborată în conformitate cu Legea generică privind statisticile oficiale, ținând cont de prevederile Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile europene.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER