A început prima rundă de instruiri a personalului de recensământ

În perioada 26 februarie-16 martie 2024, Biroul Național de Statistică desfășoară prima rundă de instruiri a personalului din cadrul Centrelor Regionale pentru Statistică (CRS), a Subdiviziunilor Teritoriale de Statistică (STS) și a unor categorii de personal temporar de recensământ antrenat în efectuarea Recensământului populației și locuințelor din acest an. Aceste categorii de personal includ: responsabilii de recensământ în CRS și STS, specialiști în activități logistice, personal de suport în domeniul TIC și al sistemelor geografice (GIS). Informăm că, personalul instruit la prima rundă, vor instrui, la rândul lor, recenzorii și supervizorii în cadrul rundei a doua de instruiri planificată pentru perioada 18-30 martie curent.

La prima rundă de instruiri participă peste 200 de persoane, distribuite în 4 grupe – corespunzătoare fiecărei regiuni statistice (mun. Chișinău, Centru, Nord, Sud), durata de instruire a fiecărui grup fiind de 5 zile, care își consolidează capacitățile și aptitudinile cu privire la aspectele legislative, metodologice și tehnice privind Recensământul populației și locuințelor care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, în adresarea către personalul de recensământ, a menționat că Recensământul populației și locuințelor este o activitate de amploare națională complexă și personalul implicat trebuie să dispună de o pregătire foarte bună în vederea desfășurării cu succes a recensământului.

Toți participanții la prima rundă de instruiri, mai întâi au participat pe parcursul a două zile (26‑27 februarie) la sesiuni de instruire online la care au fost prezentate și discutate subiecte teoretice despre obiectivele și principiile de bază ale RPL, noțiunile de bază și etapele de recenzare, organizarea lucrului în teren și sarcinile atribuite categoriilor de personal RPL, subiectele și chestionarele de recenzare. De asemenea, participanții la instruiri au fost familiarizați și cu cerințele față de asigurarea confidențialității și protecției datelor cu caracter personal la activitatea desfășurată în teren, aspectele de comunicare cu populația – în calitate de respondenți, măsurile de securitate a muncii.

La instruirile cu prezența fizică, desfășurate timp de 3 zile pentru fiecare grup de instruire în perioada 28 februarie-16 martie, participanții, divizați în grupuri, vor realiza activități practice privind utilizarea tabletei, funcționalitățile aplicației de colectare a datelor în teren, utilizarea și actualizarea hărților digitale, listarea locuințelor, procedura de completare a chestionarelor de recensământ, precum și monitorizarea activității recenzorilor în teren.

La finalul instruirii, personalul de recensământ va fi evaluat.

Runda de instruiri este organizată în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER