Anunț privind situația procesării datelor Recensămîntului Populației și al Locuințelor 2014 la data de 04.10.2016

Anunț privind situația procesării datelor Recensămîntului Populației și al Locuințelor 2014 la data de 04.10.2016

Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează despre situaţia privind prelucrarea datelor Recensămîntului Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL), din anul 2014 la data de 04.10.2016.

Introducerea chestionarelor

Au fost introduse şi codificate 3 684 204 chestionare (toate tipurile de chestionare pentru gospodărie și persoană), sau 88,6% din numărul total de chestionare. Procesul de prelucrare a datelor a fost finalizat pentru municipiile Chișinău şi Bălți, UTA Găgăuzia raioanele Cimişlia, Briceni, Cantemir, Basarabeasca, Donduşeni, Leova, Drochia, Ştefan Voda, Dubăsari, Ocniţa, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Hîncești, Taraclia, Cahul, Căușeni, Strășeni, Ialoveni, Rezina, Criuleni, Soroca, Glodeni, Rîşcani, Sîngerei, Anenii Noi şi Orhei. În prezent, derulează introducerea datelor pentru celelalte raioane. Situația privind procesarea datelor este prezentată în figurile de mai jos.

Figura 1. Ponderea chestionarelor procesate, în profil teritorial

Figura 2. Ponderea chestionarelor procesate per total, situaţie bilunară

Menționăm că procesul de introducere a datelor este manual, fapt ce presupune doar introducerea datelor din chestionare și validarea informației conform unui set minim de reguli de validare. Totodată, întrebările deschise din chestionar presupun introducerea de text, care după finisarea procesului de introducere urmează să fie codificat. Astfel, întrebările privind ocupația și locul de muncă vor fi codificate conform clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-14). De asemenea, după definitivarea procesului de introducere vor fi întreprinse măsuri de validare a calității datelor procesate, prin utilizarea metodelor de editare a datelor, dar și validării coerenței cu alte surse de date disponibile.

Activități ulterioare

După etapa de introducere urmează etapa de editare a datelor procesate. Această etapă are scopul de a asigura utilizatorii cu informații de înaltă calitate, să identifice tipurile şi sursa erorilor, şi să ofere rezultate consistente. De asemenea, editarea implică aplicarea tuturor regulilor de control elaborate asupra bazei de date integrale a RPL 2014, în urma etapei de introducere a informației din chestionarele de recensămînt.

Începînd cu data de 6 octombrie pînă pe data de 13 decembrie BNS va beneficia de asistența expertului internațional dl. Anwar Farhan, care va definitiva procesul de editare a datelor.

BNS va continua să informeze publicul larg cu privire la procesarea datelor RPL o dată la două săptămîni. 

Persoană de contact:
Valentina Istrati
șef al direcției statistica demografică și recensămîntul populației
tel. 022 21 08 67


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER