Atelier de lucru internațional privind schimbul de experiență și bune practici vizând tranziția la o organizare bazată pe procese în statistică, desfășurat la Chișinău
În perioada 19-21 noiembrie curent, Biroul Național de Statistică găzduiește Atelierul de lucru internațional cu genericul „Tranziția la o organizare bazată pe procese în statistică”. Workshop-ul este organizat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) în comun cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) și Biroul Național de Statistică (BNS), cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova).
Atelierul reunește reprezentanți ai UNECE, EFTA, Oficiilor Naționale de Statistică din Armenia, Georgia, Islanda, Kazahstan, Serbia, Uzbekistan, Republica Moldova, precum și reprezentanți ai altor autorități naționale din țara noastră.
Oleg Cara, Directorul general al BNS a subliniat că „Atelierul de lucru își propune să sprijine fiecare dintre institutele naționale de statistică (INS), să depășească metodele tradiționale și să adopte modele dovedite, cum ar fi Modelul Generic al Proceselor Statistice (GSBPM), Modelul Generic al Informațiilor Statistice (GSIM) și Modelul Generic de Activitate pentru Organizațiile Statistice (GAMSO). Acest atelier servește drept platformă pentru colaborare, inovare și progres. Poate cea mai valoroasă oportunitate este aceea de a învăța unii de la alții. Schimbul de experiențe practice - de la depășirea provocărilor la implementarea soluțiilor - ne va ajuta să abordăm în mod colectiv complexitatea tranziției către o organizare statistică bazată pe procese. Împreună, ne putem consolida sistemele statistice pentru a servi mai bine societății noastre și factorilor de decizie.”
Michel Di-Pietro, Director al Oficiului de Statistică al AELS a menționat: „În prezent institutele naționale de statistică se confruntă cu numeroase provocări, printre care tehnologiile în schimbare rapidă, cererea tot mai mare a utilizatorilor de statistici oportune, relevante, actualizate și bugetele în scădere. Aceste provocări necesită eforturi din partea INS cum ar fi: angajarea de personal calificat și îmbunătățirea infrastructurii statistice. O modalitate de a face acest lucru este de a trece la o organizare bazată pe procese. Pe lângă creșterea eficienței, aceasta va îmbunătăți, de asemenea, calitatea și fiabilitatea statisticilor oficiale diseminate de INS-uri. Atelierul de lucru cu tema „Trecerea la o organizație statistică bazată pe procese”, organizat în comun cu CEE-ONU și Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, a făcut parte din Programul de lucru al AELS, pentru anul 2024, pentru cooperare tehnică în domeniul statisticii, aprobat de cele patru state AELS: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Secretariatul AELS transmite sincere mulțumiri tuturor participanților pentru contribuțiile lor valoroase aduse în cadrul acestui atelier de lucru, în special colegilor de la UNECE, precum și de la Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și de la Biroul de Statistică din Islanda.
Taeke Gjaltema, Consilier interregional pentru statistică UNECE - Divizia de statistică (UNECE) a subliniat că „Atelierul se bazează pe activitatea desfășurată în cadrul Grupului la nivel înalt pentru modernizarea statisticilor oficiale și pe Recomandările conform Evaluărilor Globale și Analizele Sectoriale efectuate în țările Est Europene, Caucaz și Asia Centrală. Aceasta prezintă numeroasele progrese realizate de Biroul Național de Statistică din Republica Moldova dar și de celelalte țări prezente, în implementarea modelelor internaționale de modernizare. Evenimentul oferă o oportunitate majoră de a împărtăși experiențe, bune practici și instrumente care pot fi reutilizate și de alte Institute”.
Participanții la eveniment au subliniat că utilizarea acestor modelele statistice aplicate pe plan internațional, inclusiv în statele membre ale UE, servesc drept elemente-cheie în standardizarea proceselor statistice, armonizarea terminologiilor aplicate de diverse instituții și alinierea la standardele internaționale de calitate în statistica oficială.
De asemenea, reprezentanții statelor participante informează despre acțiunile întreprinse, provocările precum și planurile de viitor în implementarea acestor modele statistice la nivel național.
Reprezentantul BNS, Lilian Galer, șef al Direcției generale metode și inovații statistice, a prezentat detalii privind perioada și etapele implementării modelelor statistice GSBPM și GAMSO în cadrul instituției. Totodată, a prezentat perspectivele de viitor, printre care: implementarea programului de evaluare a proceselor statistice; documentarea tuturor lucrărilor statistice conform GSBPM; implementarea treptată a documentației GSBPM în întregul sistem statistic național; utilizarea GSBPM în procedura de evaluare a calității și în estimarea costurilor cercetărilor etc.
Un alt reprezentant al BNS participant la eveniment,, Vasile Bujor, șef al Direcției proiectare aplicații informatice, a vorbit despre dezvoltarea și principiile de implementare a Sistemului Informațional Automatizat Integrat (IAIS), obiectivele și avantajele utilizării IAIS, provocările standardizării, interoperabilității, securității ș.a.
Informăm că, cele trei modele GSBPM, GAMSO și GSIM reprezintă standarde cheie pentru modernizarea statisticilor oficiale, ce urmăresc să ofere rigori comune, îmbunătățind comunicarea despre producția de statistici, în cadrul și între organizații, și facilitând colaborarea și schimbul de bune practici în domeniu. Aceste modele sunt pe larg utilizate de statele membre ale UE, precum și de alte state ale lumii. Implementarea în practică de către specialiștii BNS, dar și ai SSN, va permite standardizarea proceselor statistice, armonizarea terminologiilor aplicate de diverse instituții și alinierea la standardele internaționale de calitate în statistica oficială. Materialele Atelierului de lucru pot fi accesate aici.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER