Biroul Național de Statistică dă start recensământului de PROBĂ în 11 localități din țară, cu sprijinul Uniunii Europene și UNFPA

Începând cu 28 august 2023, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura Recensământul de PROBĂ al populației și locuințelor (RPL). În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor. 

Recensământul de PROBĂ se va desfășura în perioada 28 august - 10 octombrie 2023 și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, care se va desfășura cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Obiectul recenzării îl constituie: i) PERSOANELE cu reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri); ii) CLĂDIRILE de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea, și iii) LOCUINȚELE situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă (28 august 2023).

La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

"Recensământul de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, având scopul de a testa metodologia, chestionarele de recensământ, modalitatea de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate", a subliniat în context directorul general al BNS, Oleg Cara.

Directorul BNS a mulțumit partenerilor din cadrul autorităților publice centrale și locale, reprezentanților mediului academic și ai societății civile, partenerilor de dezvoltare pentru tot sprijinul acordat în pregătirea și promovarea recensământului populației și locuințelor din țara noastră. 

Oleg Cara a menționat că recensământul va furniza date statistice importante pentru elaborarea politicilor publice eficiente, proiectelor de dezvoltare în domeniile social, demografic, economic, la nivel național și local, iar Republica Moldova se va încadra în runda mondială a recensămintelor populației și locuințelor (desfășurată o dată la zece ani), aplicând Recomandările Organizației Națiunilor Unite, ale Conferinței statisticienilor europeni și ale Uniunii Europene în domeniu.

Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar de recensământ. Recenzorii vor purta chipiuri și tricouri cu însemnele recensământului, vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului în care vor înregistra răspunsurile oferite de persoanele recenzate la chestionarele de recensământ. 

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a menționat că recensământul va oferi date statistice importante pentru dezvoltarea politicilor publice eficiente, iar cetățenii vor avea un rol de bază în realizarea exercițiului propus: Participarea activă și cooperarea cetățenilor sunt de o mare importanță, inclusiv la etapa de pilotare, iar informațiile colectate vor contribui la obținerea unei imagini reale și producerea schimbărilor dorite în comunitățile în care trăim. Suntem recunoscători pentru angajamentul și sprijinul continuu al populației în acest demers important”.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost lansat proiectul „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Proiectul a început activitatea în luna iunie 2023, având o durată de implementare de 30 luni. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți capacitatea instituțională a BNS în pregătirea și efectuarea recensământului din 2024. 

Valoarea totală a proiectului este de 2,075 milioane EUR, dintre care 2 milioane EUR reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA.

Informațiile exacte despre populație și locuințe sunt esențiale pentru elaborarea politicilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția socială, reforma administrației publice locale. De asemenea, acestea sunt importante pentru alocarea corectă a fondurilor bugetare. Uniunea Europeană sprijină desfășurarea recensământului oferind asistență tehnică și echipamente care vor contribui la digitalizarea procesului de colectare și procesare a datelor, în conformitate cu standardele europene și internaționale. a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Reprezentantei Rezidente UNFPA, Nigina Abaszada, consolidarea capacității Biroului Național de Statistică de a elabora date despre populație rămâne o prioritate pentru actualul Program de țară al UNFPA pentru 2023-2027.

Desfășurarea recensământului reprezintă un pas important în alinierea Republicii Moldova la standardele și recomandările internaționale în domeniul statisticii populației și consolidarea rezilienței demografice a țării. Datele fiabile sunt importante pentru ca autoritățile să își planifice cadrul bugetar și să ajusteze politicile într-un mod eficient și transparent, ținând cont de schimbările și tendințele demografice, precum și de nevoile oamenilor”, a subliniat Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova. 

Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate vor fi strict confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și a Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Acestea se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor recensământului, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, art.7 (2) d) participarea la recensământ a persoanelor este obligatorie.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER