Biroul Național de Statistică este susținut de experți internaționali în pregătirea recensământului populației și locuințelor 2024

În perioada 19-23 iunie curent Biroul Național de Statistică găzduiește misiunea de lucru a expertului internațional Roberto Bianchini, aflat în Republica Moldova în vederea acordării asistenței metodologice privind aplicarea tehnologiilor și instrumentelor GIS (sisteme informaționale geografice) în procesul de pregătire către desfășurarea recensământului populației și locuințelor 2024 (RPL).

În cadrul primei sesiuni, expertul și statisticienii BNS au trecut în revistă acțiunile realizate până în prezent privind organizarea recensământului din 2024.

În context, expertul a oferit asistență în vederea actualizării planului de acțiuni privind cartografierea, actualizării schemei de codificare a bazei geospațiale, a mărimii sectoarelor de recensământ, a structurii bazei geospațiale și delimitării sectoarelor de recensământ pentru pilot.

Pe parcursul misiunii expertului, participanții se vor focusa pe îmbunătățirea bazei spațiale pentru raioanele incluse în recensământul pilot. De asemenea, va fi analizată calitatea datelor georeferențiate privind consumul de electricitate, din punct de vedere al utilității acestora pentru pregătirea RPL, pe un eșantion obținut de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în contextul integrării bazei spațiale cu datele referitor la consumul de energie.

O altă sesiune va fi dedicată lucrului cu straturile GIS, în vederea delimitării sectoarelor pentru recensământul pilot. Pentru a cunoaște provocările în delimitarea sectoarelor, expertul împreună cu persoanele responsabile vor efectua o vizită în teren într-un sector selectat pentru recensământul pilot.

Notăm că sistemul GIS este o componentă esențială pentru a asigura calitatea și buna desfășurare a viitoarelor recensăminte, dar și a altor cercetări statistice, acesta fiind utilizat pentru a crea, stoca, analiza,  prelucra și disemina informațiile din punct de vedere spațial.

Informăm că realizarea obiectivelor și a acțiunilor privind organizarea recensământului din 2024 este susținută de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, precum și de alți parteneri de dezvoltare.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER