Discuții cu reprezentanții comunității rome din Republica Moldova în contextul desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor 2024

La 8 februarie, conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari (ANMC) din Republica Moldova, Coaliției Vocea Romilor, Platformei Femeilor Rome „Romni” din Moldova, în contextul desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, le-a mulțumit reprezentanților comunității rome pentru interesul în activitățile de organizare și promovare a RPL 2024 și a notat că pentru luarea unor decizii corecte și eficiente în beneficiul comunităților etnice este foarte important de a cunoaște numărul populației acestor comunități.

Participanții la ședință au făcut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de cooperare în vederea organizării și promovării RPL 2024. De asemenea, s-au discutat aspecte ce țin de recrutarea și instruirea personalului temporar de recensământ pentru colectarea datelor în teren în localitățile dens populate de reprezentanții etniei rome.

Reprezentanții comunității rome au manifestat interes față de modalitatea de recenzare a refugiaților de etnie romă; prelucrarea, confidențialitatea și siguranța datelor personale colectate; dimensiunea sectoarelor de recensământ; etc.

Amintim că unul din obiectivele strategice ale Strategiei de comunicare și promovare ale RPL  este creșterea gradului de participare a populației la recensământ, inclusiv a minorităților etnice. Anterior, conducerea BNS a avut întrevederi și cu reprezentanții comunității evreiești  din Moldova.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER