Conducerea BNS a avut o întrevedere cu noua Coordonatoare Rezidentă a ONU în Republica Moldova

Pe 27 septembrie conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a avut o întrevedere cu dna Yeşim Oruç, noua Coordonatoare Rezidentă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova. La întrevedere a fost prezentă și Karina Nersesyan, Reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, și-a exprimat gratitudinea pentru suportul continuu acordat de ONU, în special prin intermediul Agențiilor sale, la desfășurarea mai multor proiecte care, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea capacităților sistemului statistic național (SSN) și la modernizarea producției și diseminării datelor statistice de calitate, în corespundere cu standardele internaționale. Oleg Cara i-a urat succes doamnei Yeşim Oruç în noul post.

La rândul ei, Coordonatoarea Rezidentă a ONU în Republica Moldova a dat asigurări că, și în următorii ani cooperarea dintre BNS și agențiile ONU va continua să se intensifice.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă progrese importante înregistrate de BNS cu suportul Agențiilor ONU și al altor parteneri de dezvoltare, cel mai recent fiind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024, care la momentul actual se află în stadiul de procesare a datelor.

În special, grație proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către UNFPA, a fost modernizată infrastructura TIC a Biroului pentru facilitarea colectării datelor din teren, au fost dezvoltate programe soft pentru colectarea datelor despre populație și locuințe și monitorizarea activității în teren, au fost consolidate capacitățile angajaților Biroului, ale recenzorilor și ale altor categorii de personal implicat în recensământ în ceea ce privește metodele noi de colectare a datelor, utilizarea și datelor din surse administrative și private și altele.

Au mai fost discutate obiectivele stabilite de BNS pentru perioada următoare și cum pot fi amplificate eforturile comune pentru realizarea eficientă a acestora. Directorul general al BNS a menționat ca obiective prioritare prevăd fortificarea cadrului legal și instituțional în domeniul statisticii oficiale, a coordonării Sistemului Statistic Național (SSN), îmbunătățirea producerii și diseminării datelor statistice, inclusiv lansarea de noi cercetări statistice întru alinierea în continuare a domeniilor statistice la cerințele internaționale, în special ale UE precum și activități în vederea creșterii culturii utilizării datelor statistice.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER