Mesaje-cheie pentru profesori

  • În perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova va desfășura Recensământul populației și locuințelor.
  • Recensământul este o un proces de colectare de informații statistice la scară națională largă, realizată o dată la 10 ani. Ultimul recensământ a avut loc în 2014. Anul acesta este momentul pentru a efectua un nou recensământ. Recensămintele populației sunt efectuate în majoritatea țărilor lumii.
  • Scopul său constă în numărarea populației țării și înregistrarea diverselor caracteristici demografice și socioeconomice ale acesteia, inclusiv copii. Se vor recenza persoanele care la momentul de referință (8 aprilie 2024) locuiau permanent în locuința recenzată aflată pe teritoriul Republicii Moldova.
  • Informațiile colectate la recensământ permit luarea deciziilor pe baza dovezilor (adică a datelor) în ceea ce privește politicile publice naționale și locale, inclusiv alocarea bugetelor de stat sau a bugetelor locale pentru dezvoltarea socială și economică a țării și a localităților.
  • Recensământul populației este o activitate complexă și, pentru că acoperă toată țara, reprezintă un efort costisitor. Dar fără el, țara nu va obține datele și informațiile cele mai importante, necesare pentru a planifica politici publice eficiente, care să răspundă la necesitățile fiecărei categorii de populație.
  • Prin urmare, este de o maximă importanță ca recensământul să fie implementat cu succes, iar succesul recensământului depinde participarea populației la recenzare.
  • Cum puteți ajuta și sprijini recensământul populației?
  • Voi, ca profesori și administratori școlari, puteți servi ca mediatori-cheie în transmiterea eficientă a informațiilor importante despre recensământ și încurajarea părinților și altor categorii ale populației să participe la Recensământul populației și locuințelor din 2024.
  • Puteți explica clar semnificația recensământului și a rezultatelor sale pentru copii și părinții acestora. Biroul Național de Statistică, Ministerul Educației și Cercetării și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) au elaborat materialele de sprijin pentru voi, pentru a ajuta la explicarea importanței recensământului copiilor și inițierea discuțiilor cu aceștia.
  • Cum puteți ajuta în modul practic: Vă rugăm să organizați o lecție extracurriculară sau o adunare școlară pentru a prezenta un filmuleț animat despre recensământ (care Vă va fi pus la dispoziție) și pentru a răspunde la orice întrebări din partea elevilor. https://www.youtube.com/@StatisticaMD/videos  
  • De asemenea, puteți organiza ședințe de dirigenție cu părinții elevilor din instituția Dvs. de învățământ cu același scop în cadrul cărora vi se solicită să transmiteți informații și mesaje-cheie despre recensământ părinților și îngrijitorilor elevilor dvs. și să-i încurajați să participe la recensământ în timpul următoarei întâlniri și adunări între părinți și profesor.
  • Ar fi foarte apreciat dacă ați putea disemina materialele educaționale către părinți și îngrijitori prin emailuri, WhatsApp, Viber și alte rețele sociale și aplicații de mesagerie.
  • Vă rugăm să vizitați pagina web oficială a Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova pentru mai multe informații despre recensământul din 2024. Această informație este disponibilă atât în limba română, cât și în limba rusă. https://statistica.gov.md/ro/intrebari-generale-despre-recensamant-10024.html. Alte materiale de Recensământ sunt la fel disponibile și în alte limbi precum: găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.
  • Vă rugăm să partajați și acest link cu părinții și îngrijitorii copiilor din școala voastră. https://statistica.gov.md/ro/intrebari-generale-despre-recensamant-10024.html.