Numărul născuților-vii după grupa de vârstă a mamei şi rangul născutului pe medii, în anul 20231,2,3
Biroul Național de Statistică informează că, în anul 2023, numărul născuților-vii3 a constituit 24,0 mii persoane, fiind în descreștere cu cca 3,0 mii copii (sau cu 11,0%) comparativ cu anul 2022. Din numărul copiilor născuți-vii, 50,9% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 104 băieți la 100 fete (Tabelul 1 din Anexă).
Conform statutului juridic, în anul 2023, ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 81,6% (sau 19,6 mii copii), iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei (4,4 mii persoane sau 18,4%).
Pe medii de reședință, numărul născuților-vii în anul de referință în mediul urban a fost mai mic cu 4,3 mii copii (sau cu 30,1%) față de cel rural. Astfel, în localitățile urbane s-au născut 9,9 mii copii (sau 41,1% din total născuți-vii) în comparație cu mediul rural – 14,1 mii născuți-vii (constituind 58,9% din total născuți-vii). Totodată, ponderea născuților-vii de rangul I din total născuți-vii în mediul rural a constituit 30,5% sau cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât cea din mediul urban – 29,0% (Figura 1). De asemenea, în orașe se observă o proporție mai mică a familiilor cu patru și mai mulți copii, majoritatea copiilor născuți în aceste familii revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2,4 mii născuți-vii de rangul IV și peste, 75,0% s-au născut în mediul rural (Tabelul 2 din Anexă).
Descarcă datele în format .xlsx
Repartizarea născuților-vii în funcție de vârsta mamei accentuează concentrarea acestora în intervalul de vârstă 25 ani până la vârsta de 34 ani (cu 54,8% din total născuți-vii). Cel mai mare număr al născuților-vii în mediul urban se înregistrează la mamele cu vârste cuprinse între 25-34 ani (6,0 mii copii născuți-vii sau 60,6% din totalul de născuți-vii în mediu urban), iar în cel rural - între 20-29 ani (7,6 mii copii sau 53,6% din totalul de născuți-vii la sate) (Figura 2).
Descarcă datele în format .xlsx
Ponderea născuților-vii de la mamele cu vârstă sub 20 de ani a crescut față de anul precedent cu 0,2 puncte procentuale, constituind 5,8% din numărul total al acestora. Rata nașterilor timpurii la vârsta de 15-19 ani, în anul 2023, a constituit 21,1 născuți-vii la 1 000 femei de vârsta respectivă4 (indicator ODD 3.7.2) fiind în scădere cu circa 1,7 puncte procentuale comparativ cu 2022 (22,8 născuți-vii la 1 000 femei).
În anul 2023, vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de 25,3 ani, fiind aceeași ca în anul precedent. În funcție de mediul de reședință, mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9 ani), decât mamele din mediul urban (27,3 ani) (Tabelul 3 din Anexă).
În profil teritorial, vârsta medie a mamei la prima naștere a înregistrat diferențe foarte mici de la o regiune la alta. Astfel, mamele care au născut la o vârstă mai tânără sunt cele din regiunea de Sud (24,2 ani), iar la nivel de raioane în Fălești, Florești, Rîșcani, Telenești și Șoldănești vârsta medie la prima naștere a înregistrat cea mai mică valoarea de la 23,2 - 23,4 ani. Mamele care au născut la o vârstă mai mare rămân a fi, în continuare, cele din municipiul Chișinău (28,2 ani). În mun. Bălți și raioanele Taraclia și Nisporeni, vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de asemenea mai mare față de valoarea medie a indicatorului pe țară (Figura 3).
Descarcă datele în format .xlsx
Anexe:
Note:
1 Datele sunt prezentate fără teritoriul din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.
2 Rangul născutului - număr de ordine, care arată al câtelea copil s-a născut în raport cu numărul total de născuți la o femeie.
3 Datele privind numărul născuților-vii în anul 2023 reprezintă un număr provizoriu. Sursa datelor cu referință la născuții-vii o constituie Agenția Servicii Publice, responsabilă de înregistrarea actelor de stare civilă. Aceste date se referă la data evenimentului și includ informația din actele de stare civilă ordinare și transcrise, care satisfac următoarele condiții: naşterile au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate timp de un an de la nașterea copilului şi mama are viza de reşedinţă pe teritoriul țării (cu excepția mamelor cu viza de reședință în partea stângă a Nistrului și mun. Bender). Transcrierea actelor de stare civilă - recunoaștereа în Republica Moldova a valabilității actelor de stare civilă eliberate de către organele competente ale țărilor străine.
4 Indicatorii relativi pentru anul 2023 sunt raportați la numărul mediu al populației cu reședință obișnuită conform datelor provizorii. Reședința obișnuită este definită ca locul în care persoana a trăit preponderent în ultimele 12 luni indiferent de absențele temporare (în scopul recreării, vacanței, vizitelor la rude şi prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.).
Informații relevante:
- Elena GalerȘef direcție
Direcția statistica populației și migrației
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER